Sari la conținut

Cât a costat biletul lui Dragnea pentru cina cu Trump

În mod oficial, doar ambasadorii acreditați la Washington sunt invitați să își reprezinte statele la ceremonia de preluare a mandatului de către președintele SUA, însă oricine poate participa atât timp cât cumpără un bilet, al cărui preț variază între 25.000 și un milion de dolari. Unul dintre cele mai scumpe bilete a fost pentru o cină la care a participat și Donald Trump, care a avut loc joi seara. Prețul pentru acest bilet variază între 500.000 și un milion de dolari. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a publicat, joi, pe Facebook mai multe imagini în care spunea că a avut „onoarea” de a lua cina într-un cadru restrâns alături de președintele ales Donald Trump.

trump si dragnea

Foto: Facebook/ Liviu Dragnea

Accesul la toate evenimentele din cadrul săptămânii învestirii președintelui-ales este pe bani, a explicat Politico, doar că în funcție de statutul participanților prețul variază. Mai exact, pentru o cină cu potențiali șefi de agenții guvernamentale din SUA sumele se încadrează între 100.000 și 200.000 de dolari.

Însă, biletul pentru cina de joi, la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, și la care și-a făcut apariția și Donald Trump a costat între 500.000 și 1.000.000  de dolari - cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico și de New York Times.

brosura bilet ceremonie trump

Sursă: Captură broșură obținută de Politico

Președintele PSD a scris, pe Facebook, că a avut „onoarea de participa” la o cină  „în format restrâns” alături de președintele-ales al SUA, Donald Trump. 

„Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. I-am transmis președintelui dorința noastră de a duce parteneriatul strategic dintre #România și #SUA la un alt nivel. Președintele Donald Trump mi-a răspuns: "We will make it happen! Romania is important for us!" A fost un dialog cald și deschis”, a scris liderul PSD pe Facebook.

În total, ceremonia inaugurării costă între 175 şi 200 de milioane de dolari, dintre care 100 de milioane reprezintă numai costul securităţii excepţionale a acestui eveniment. Aproape jumătate din sumă, 90 de milioane de dolari, provine din donaţii, iar restul din vânzarea biletelor la evenimetele din această săptămână. 

Cum decurge ziua învestirii lui Donald Trump

Ziua începe cu o slujbă religioasă la Biserica St-John din apropiere de Casa Albă, la care asistă preşedintele ales Donald Trump şi familia sa. Apoi vor merge la Casa Albă, pentru un ceai în compania familiei Obama. De acolo, vor pleca împreuna spre Capitoliu, unde Donald Trump depune jurământul de preşedinte şi susţine discursul inaugural. Urmează un dejun la Capitoliu, cu membrii Congresului şi parada inaugurală de-a lungul Pennsylvania Avenue, care leagă Capitoliul de Casa Albă. Seara, adică târziu în noapte la noi, preşedintele şi prima doamnă sunt aşteptaţi la trei recepţii organizate în cinstea lor.

La ceremoniile de vineri participă preşedintele încă în exerciţiu Barack Obama şi foştii preşedinţi americani Jimmy Carter şi Bill Clinton. Este aşteptat şi fostul preşedinte George W. Bush, însă ambii săi părinţi sunt spitalizaţi în Texas, aşa că nu este exclus să-şi anuleze participarea în ultimul moment. Vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai celorlalte puteri ale statului, precum şi ambasadorii acreditaţi la Washington. De asemenea, poate asista oricine a cumpărat un bilet la ceremonia de învestitură, dar acestea costă între 25.000 şi un milion de dolari.

Pe aceeași temă