Exclusiv Ce factură plătește Guvernul pentru energia consumată la Palatul Victoria

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
Digi24.ro a cerut la Secretariatul General al Guvernului o evidență a facturilor la energie electrică pe ultimii doi ani, în încercarea de a afla cum se regăsesc în plata propriilor facturi măsurile de reducere a consumului anunțate de guvernanți.
Factura la energie electrica la Palatul Victoria este de circa 100.000 de lei pe lună Foto: Guvernul României

Digi24.ro a cerut la Secretariatul General al Guvernului o evidență a facturilor la energie electrică pe ultimii doi ani, în încercarea de a afla cum se regăsesc în plata propriilor facturi măsurile de reducere a consumului anunțate de guvernanți. 

Din răspunsul primit aflăm că responsabilii cu administrarea clădirii Palatului Victoria au decis la începutul anului schimbarea furnizorului de energie electrică. Și asta după ce în luna ianuarie a anului curent factura la energie electrică a fost de trei ori mai mare față luna similară a anului trecut. În ianuarie 2022, factura a fost în valoare de 300.265 de lei (circa 61.000 euro), față de 96.402 lei în luna ianuarie 2021. În mod normal, factura lunară la energie electrică pentru clădirea Guvernului este undeva la 100.000 de lei (circa 20.000 de euro), cu valori mai mari pe lunile de vară (iulie și august), când funcționează mai mult aparatele de aer condiționat. 

Potrivit datelor furnizate de SGG, ultima factură plătită la energie electrică a fost în luna aprilie. O întârziere de cinci luni, datorată - spun surse din executiv - noului furnizorului de energie electrică, care facturează cu o decalare de câteva luni. 

energie-electica-guvern
Facturile la energie electrica pe ultimii doi ani la Palatul Victoria. Sursa: SGG

Cea mai mare factură pentru energie electrică din România o are Palatul Parlamentului, care este cea mai mare clădire civilă din lume. În ianuarie 2022, Parlamentul a avut o factură de 1.124.915 lei, de aproape patru ori mai mult decât factura similară a Palatului Victoria. 

Premierul Nicolae Ciucă anunța luna trecută posibile măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică. El își invita colegii de guvern să ia măsuri pentru schimbarea corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente, în așa fel încât facturile la energie electrică să fie mai mici. „Facem apel la populaţie să reducem risipa”, afirma premierul Ciucă. Tot el spunea în cadrul unei întâlniri informale recente cu presa că a redus la jumătate numărul becurilor din propriul său birou din Palatul Victoria. 

În replică, președintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea luna trecută că „unii lideri de dreapta din România, dar şi din Europa, au început să vorbească despre raţionalizare şi despre cum să stingem becurile”. „Oameni buni, eu, Gabi Firea, Felix Stroe, Gabi Mutu, noi am trăit asemenea vremuri. Noi nu trebuie să venim cu un astfel de mesaj. Datoria noastră este cu totul şi cu totul alta, trebuie să ne implicăm şi să găsim soluţiile cele mai bune pentru a nu vă schimba modul de viaţă”, afirma preşedintele PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri