Cătălin Rădulescu, „indignat” de comunicatul Departamentului de Stat: „Să nu creadă cineva că țara asta se transformă într-o colonie”

Data actualizării: Data publicării:
catalin radulescu

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu s-a declarat „indignat” de mesajul de îngrijorare transmis de Departamentul de Stat al SUA în privința propunerilor de modificare a legilor justiției.

Trebuie să înțeleagă toți că România e stat independent și că noi în 89 - unii dintre noi suntem revoluționari - am luptat ca în România să nu mai existe niciun fel de dictat, nici intern nici exterior. Trebuie să înțelegem că fiecare țară e autonomă și independentă. Ne respectăm toți partenerii, de asta am dorit să intrăm în parteneriate strategice și cu NATO, și cu comunitatea europeană, dar asta nu înseamnă că cineva își închipuie că noi suntem vasali și alții sunt stăpâni.

Suntem demni, dar să nu creadă cineva că țara asta se transformă într-o colonie sau suntem la dispoziția oricărei persoane de oriunde, că nu asta înseamnă parteneriat”, a spus Cătălin Rădulescu.

România are parteneriat strategic cu Statele Unite, dar este stat membru al NATO și al Uniunii Europene.

Recomandările nu se fac în scris. Dacă suntem parteneri, vin, se așază la discuții, li se explică. Inclusiv cei din SUA sunt dezinformați de acest ambasdador de aici. Dacă ar fi fost curioși să vadă ce se întâmplă în comisia specială ar fi văzut că în sală, în comisia asta, unde și eu sunt ca inițiator, există CSM, există Uniunea Judecătorilor, care în cea mai mare parte, 99%, au fost de acord cu toate amendamentele, inclusiv cu răspunderea magistraților. Și dacă inclusiv magistrații sunt de acord, de ce cineva este ofensat în afară și nu vrea să vină să li se explice că orice modificare o facem discutând cu beneficiarii”, a spus Cătălin Rădulescu.

Parlamentarul l-a criticat pe ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, care a spus în repetate rânduri că România trebuie să meargă în continuare pe calea întrăririi statului de drept și a luptei împotriva corupției: „E regretabil ce a făcut. Nu a respect Convenția de la Viena (privind relațiile diplomatice, n.r.). Ministrul de Externe trebuia să ceară ca ambasadorul să nu-și mai permită să facă astfel de intervenții. În Convenția de la Viena se spune că un ambasador are voie numai și numai să meargă să aibă puncte de vedere doar cu Ministrul de Externe, nu să iasă public”.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un mesaj prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

Ca răspuns, președinții celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, au transmis un comunicat prin care arată că legislativul „a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiției”.

„Exprimăm speranța că declarația Departamentului de Stat al SUA a fost făcută cu bună credință, dar nu putem să nu remarcăm că ea nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective și cuprinzătoare a faptelor, făcând mai degrabă ecou unor opinii vehiculate în spațiul public românesc”, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, spune că mesajul Departamentului de Stat al SUA nu ar trebui să surprindă pe nimeni la Bucureşti. Comunicatul este o nouă dovadă a preocupărilor Washingtonului, exprimate încă din vară. Adică de când ministrul Justiţiei a propus măsurile de reformă din domeniul Justiţiei, a spus diplomatul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
7 locuri de poveste din România pe care să le vizitezi vara. Unde să mergi în vacanță cu familia
Digi FM
De la huiduieli, la aplauze. Ce spune un psiholog despre cele două concerte ale trupei Coldplay de la...
Pro FM
Loredana Groza, reacție după ce Vlad Babașa a fost huiduit la concertul Coldplay: „Sunt mai actuale ca...
Film Now
Jude Law a refuzat rolul Superman. De ce nu a crezut că este o mișcare potrivită pentru el
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Cât au contribuit pensionarii a căror pensie nu crește la recalculare? Când s-au pensionat? Exemple
Digi FM
Anunțul făcut de Nicușor Dan la Digi FM. De ce a renunțat la stimulentele de căsătorie în București
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Brad Pitt își dorește copii cu Ines de Ramon, în ciuda problemelor din fosta căsnicie cu Angelina: Crede că...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...