CCR: Modificările la OUG 114 prin angajarea răspunderii Guvernului sunt neconstituționale

Data actualizării: Data publicării:
Sigla Curții Constituționale
Sigla CCR. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Judecătorii Curţii Constituționale au decis că modificările aduse OUG 114 prin asumarea răspunderii Guvernului sunt neconstituționale Social democrații au sesizat CCR, în luna decembrie a anului, în legătură cu modificarea acestei ordonanțe.

ACTUALIZARE. Judecătorii CCR au decis că Guvernul Orban nu a procedat corect angajându-și răspunderea pe acest proiect, așa că au decis că modificările sunt neconstituționale.

Rămâne însă valabilă ordonanța de urgență pe care Executivul a emis-o la începutul acestui an, cu prevederile pe care le cuprindea și angajarea răspunderii. Aceasta elimina taxele suplimentare impuse prin OUG 114 în energie și telecomunicații.

Ceea ce nu se poate pune în aplicare, însă, în urma deciziei CCR, este interzicerea cumulării pensiei cu salariul pentru angajații de la stat, prevedere care era cuprinsă doar în proiectul pe care Guvernul și-a angajat răspunderea.


Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu acelaşi obiect, cât şi la fond - interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

Social-democraţii susţin că domeniul de reglementare a proiectului pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea este identic cu cel al iniţiativei legislative pentru aprobarea OUG 114 care este deja în procedură parlamentară, scrie Mediafax. De asemenea, PSD face apel, în sesizarea de neconstituţionalitate, la o decizie anterioară a CCR care arată că „nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiţia ca o asemenea măsură sa se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii”.

Social-democraţii atrag atenţia asupra prevederilor din Constituţie care stipulează că drepturile sau libertăţile pot fi restrânse prin lege numai pentru anumite situaţii, precum apărarea securităţii naţionale.

Totodată, autorii sesizării susţin că angajarea răspunderii de către Executiv poate fi făcută asupra unui singur domeniu de reglementare. Partidul arată că proiectul conţine „modificări şi completări a peste 25 de acte normative”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri