Exclusiv Ce face Guvernul ca să nu piardă bani din PNRR din cauza pensiilor speciale. Bucura-Oprescu: Suntem pregătiți pentru orice decizie CCR

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - 20 IUL 2023
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Foto: Inquam Photos / George Călin

O echipă de la nivelul Ministerului Muncii, constituită prin ordin de ministru, lucrează pe calendar și deadline-urile ţintelor şi jaloanelor din PNRR pentru obține fondurile europene, a declarat, luni, la Jurnalul de Seară de la Digi24, ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu. Ea afirmă că Guvernul trebuie să îndeplinească țintele privind legea pensiilor, anume sistemul de contributivitate în cazul pensiilor speciale, lege care va fi analizată miercuri de CCR. 

„Primul ordin pe care l-am emis în calitate de ministru are ca obiect constituirea unui task force, o echipă la nivelul Ministerului Muncii care nu face altceva decât să lucreze pe calendar, pe deadline-uri, pentru a fi foarte atenți în permanență cu ce avem de făcut pe țintele și jaloanele din PNRR. Ministerul Muncii înseamnă și bani dacă ne facem reformele la timp. 

Mâine mă voi întâlni cu Banca Mondială iar joi voi avea o discuție cu Comisia Europeană. 

Va trebui să fim gata cu legea pensiilor pentru cererea de plată 3, atât cu așa-numitele pensii de serviciu, cât și cu pensiile de contributivitate. Suntem pregătiți în orice scenariu, inclusiv pentru cele de serviciu așteptăm decizia CCR de miercuri. Avem 3 scenarii posibile. Deja evaluăm indiferent care va fi decizia Curții”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu. 

Aceasta spune că Comisia Europeană este de acord cu derogările în cazul pensiilor speciale. 

„Scenariile sunt că: CCR declară constituțională legea, parțial neconstituțională sau integral neconstituțională. Indiferent de decizie, la nivelul Ministerului Muncii ne-am pregătit”, a mai spus ea. 

Potrivit oficialului din Guvern, aşteptările Comisiei Europene referitoare la pensiile de serviciu sunt ca acestea să ajungă „cât mai aproape de sistemul de contributivitate”.

Premierul Marcel Ciolacu spunea că dacă legea pensiilor speciale nu va trece de Curtea Constituţională a României, va fi o sesiune parlamentară extraordinară în august pentru a transpune decizia CCR.

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 26 iulie sesizările ÎCCJ în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu şi a actului normativ privind creşterea vârstei de pensionare.

Citește și Guvernul cheltuie bani degeaba cu salariile șefilor care conduc 200.000 de posturi neocupate. Ce spune ministrul muncii

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri