Exclusiv Guvernul cheltuie bani degeaba cu salariile șefilor care conduc 200.000 de posturi neocupate. Ce spune ministrul muncii

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2023-07-24 225009

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat, luni, la Jurnalul de Seară de la Digi24, că Guvernul vrea să taie din cheltuieli prin eliminarea posturilor neocupate din organigrama administrației centrale pentru care șefii de instituții primesc salarii mai mari. Potrivit unor surse politice, premierul Marcel Ciolacu intenționează să propună în Coaliție desființarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate.

„Ne dorim un sistem bugetar mai suplu și mai eficient. Vor fi economii atât prin cheltuieli directe cât și indirecte. Prin cheltuieli directe, datorită faptului că aceste posturi, dispărând din organigramele instituțiilor, și în cazul celor unde se mai puteau face angajări, aceste angajări nu vor exista. Acele posturi vor fi posturi care nu vor mai crea cheltuieli bugetare. 

Cheltuielile indirecte - gândiți-vă că și datorită acelor posturi neocupate existau șefi de birouri, șefi de servicii, directori în instituțiile publice care în mod automat primeau o remunerație mai mare. 

Banii pe cheltuieli indirecte sunt cheltuiți și acum, pentru că chiar dacă avem o organigramă cu 7 persoane care ne permite să avem un șef de birou, da? Acela poate că are 5 locuri ocupate, poate 3 locuri ocupate. Asta înseamnă că primește o remunerație mai mare, datorită faptului că conduce o structură internă. 

La stat, pentru structurile interne pe care le are o instituție, pentru modul cum se consideră că poți să ai o funcție de conducere, trebuie să conduci un număr de posturi din organigramă. Și atunci se ține cont de numărul de posturi din organigramă, nu de numărul de posturi ocupate în organigramă. Acesta este principiul prin care premierul Marcel Ciolacu taie în carne vie și vine cu această idee de a veni cu o reformă de administrație care să fie eficientă și suplă. 

Tot ce înseamnă administrație centrală vor fi făcute analize în așa manieră încât să vedem reorganizări ale instituțiilor, regândiri care să ne ducă într-o zonă în care să păstrăm un echilibru între cheltuieli sustenabile și servicii publice de calitate, dar mai ales performanță. 

Important este că suntem hotărâți și că începem asta și că măcar aducem pe tapet asta. Chiar dvs spuneți că până acum public nu realizam faptul că trebuie să îndeplinești condiția numărului de posturi pentru ca în organigramă să se creeze o structură internă, fie că vorbim de un departament, de un birou, de un serviciu, de o direcție a unei instituții publice”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu. 

Ea spune că această reformă va fi finalizată „în funcție de cât de rapizi suntem”. „Nu vreau să avansez date pentru că nu vreau să creez așteptări, dar important este că facem, că începem”, a mai declarat noul oficial din Guvern.

Întrebat, luni, de unde va reuși guvernul să facă rost de bani pentru a se încadra în ținta de deficit și pentru a nu pierde fondurile europene, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că „fiecare dintre măsurile pe care le discutăm poate fi o sursă de venit.” 

Potrivit unor surse politice, Marcel Ciolacu vrea să propună desființarea posturilor bugetare neocupate. Ar fi vorba de aproximativ 200.000 de posturi. „Pe lângă economia directă, parte din posturi fiind bugetate, este și economia indirectă pentru că dispar câteva mii de șefi”, explică sursele citate.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri