Ce modificări la bugetul pe 2019 a agreat coaliția PSD-ALDE. Propunerile UDMR acceptate

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
parlamentari parlament discutii

Parlamentul continuă joi dezbaterile asupra proiectului bugetului de stat pe 2019. Aleșii au adoptat articolele proiectului și dezbat anexele care cuprind bugetele principalilor ordonatori de credite. Până acum au fost acceptate doar amendamentele admise de Comisiile de buget-finanţe.

20190204171353_OGN_6502-01 parlament inquam photos octav ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Raportul Comisiilor reunite de buget are peste 2.500 de pagini și cuprinde 54 de amendamente admise și mii de amendamente respinse.

Printre amendamentele admise:

- Majorarea cu 34.000 euro/lună a sumei alocate pentru sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor (de la 261.200 euro/lună la 295.200 euro/lună). Amendamentul a fost formulat de parlamentarii PSD.

- Suplimentarea cu 21,56 milioane lei a fondurilor alocate Programului de realizare a sistemului național antigrindină. Amendamentul a fost formulat de parlamentarii PSD.

- Majorarea cu 14,57 milioane lei a bugetului Ministerului Agriculturii pentru retehnologizarea software și hardware a sistemului informatic integrat gestionat de APIA. Amendament: parlamentarii PSD.

- Scăderea cu 13,18 milioane lei a bugetului Ministerului Transpoturilor, capitolul „Întreținerea infrastructurii rutiere”, banii urmând să fie redirecționați către CJ Brașov. Amendament: deputații PSD Sorin Lazăr și Roxana Mânzatu.

- Alocarea a 23,5 milioane lei pentru realizarea documentației aferente construcției podului care să lege România de Republica Moldova (parte a obiectivului Autostrada Iași-Târgu Mureș). Amendament: deputatul PMP Petru Movilă, parlamentarii PSD Vasile Toma, Silviu Macovei, Camelia Gavrilă, Vasile Cîtea.

- Suplimentarea cu 2,5 milioane lei a sumei prevăzute pentru obiectivul Complex Sportiv Multiguncțional Stadionul Mic pentru Clubul Sportiv Școlar Sfântul Gheorghe, județul Covasna. Amendament: parlamentari UDMR.

- Scăderea cu 140 milioane lei a banilor alocați Autorității Electorale Permanente pentru finanțarea partidelor politice, banii urmând să ajungă la Ministerul Educației Naționale. Amendament: parlamentari PSD, în fruncte cu Liviu Dragnea.

- Majorarea cu 295 milioane lei a bugetului Ministerului Sănătății pentru programele Vitamina D, Panorama și Teste markeri tumorali. Banii s-au luat nu de la servicii, așa cum se vorbea inițial, ci de la Ministerul Finanțelor Publice. Amendament: Liviu Dragnea și grupurile PSD.

- Suplimentarea cu 230 milioane lei a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (pentru programul Diabet juvenil). Banii au fost luați astfel: 150 milioane lei de la SRI, 50 milioane lei de la SPP și 30 milioane lei de la Ministerul Finanțelor Publice. Amendament: Liviu Dragnea și grupurile PSD.

- Majorarea cu 23,18 milioane lei (de la 150,18 la 173,37 milioane lei) a sumei alocate pentru lucrările la Aeroportul Internațional Brașov (13,18 milioane lei s-au luat de la Ministerul Transporturilor, 10 milioane lei din suma alocată județului Covasna). Amendament: parlamentari PSD și grupul UDMR.

- Majorarea cu 35,72 milioane lei a sumei alocate județului Bihor (pentru finanțarea programului județean de construcție bazine didactice de înot în orașele și municipiile județului). Amendament: grupul UDMR.

- Majorarea cu 118,48 milioane lei a sumei alocate pentru asistența medicală primară (medici de familie și cabinetele lor). Amendament: parlamentari UDMR, grupurile PSD și PNL.

Criticile opoziției

Miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, opoziția a criticat vehement proiectul de buget pe 2019, în timp ce UDMR a spus că e un buget optimist şi va decide, în urma dezbaterilor, dacă îl votează. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a replicat opoziţiei, spunând că el nu are nici dorinţa, nici talentul şi nici impertinenţa să mintă.

Senatorul liberal Florin Cîţu a spus că PNL va vota împotriva proiectului bugetului întrucât nu este fundamentat pe date reale şi nu respectă Constituţia. El a adăugat că ministrul Eugen Teodorovici a minţit atunci când a promis că nu vor fi introduse mai multe taxe.

Şi deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat că USR nu va cauţiona proiectul de buget pentru că este „o fraudă”, fiind bazat pe „minciună”.

„Acest buget, stimaţi colegi, este o fraudă şi este o fraudă pentru că este bazat pe o minciună. Este bazat pe o minciună care e creşterea economică de 5,5%. Şi vreau să ţineţi minte această cifră de 5,5%, pentru că sunt sigur că vom vorbi de ea şi anul viitor. Anul trecut am vorbit de o altă cifră, de 6,1%, asta este cifra pe care dumneavoastră, la Guvern, prin Comisia de Prognoză aţi spus că o să o avem pentru anul 2018 şi aţi fundamentat un buget pe 6,1%. Ce se întâmpla de fapt anul trecut? Aceeaşi Comisie care ne promitea 6,1%, treptat, şi-a tot scăzut perspectiva de creştere la 5% şi apoi la 4,5% şi, în final, dacă ne uitam la INS, vedem 4,2%. Deci, avem o prognoză de creştere mult prea mare, mult prea irealist de mare, făcută parcă politic pentru a acomoda toate cheltuielile pe care dumneavoastră doriţi să le faceţi. În plus, ne mai spuneţi altă minciună, că cursul leu-euro va fi de 4,67 lei, când şi acum cursul BNR, dacă vă uitaţi la el, este la 4,74 şi cel mai tare lucru este că nici măcar dumneavoastră nu credeţi în indicatorii aceştia”, a susţinut Năsui.

Potrivit acestuia, prin proiectul de buget au fost majorate cheltuielile.

„Banii pentru baronii locali sunt, de asemenea, pe creşteri. Şi ştiţi ce altceva mai creşte? Creşte Jandarmeria, creşte cu 6.300 de oameni, bugetul ei pentru muniţii şi armament de tip de război creşte cu 520% şi atunci ne întrebăm: de ce aţi crescut acest buget aşa de mult? Ajunge la peste două miliarde de lei. De ce se întâmplă lucrurile acestea? Şi aici este o întrebare legitimă: vă pregătiţi de război? Ştiţi dumneavoastră că se va întâmpla ceva ce noi nu ştim?”, a spus deputatul USR.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila-Zoltan, a spus că Uniunea consideră că proiectul bugetului de stat pe 2019 este unul optimist şi, în funcţie de evoluţia dezbaterilor din plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, va decide cum va vota.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a afirmat că bugetul de stat pe acest an se bazează pe prognoze nerealiste privind creşterea economică, inflaţia şi deficitul.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte veniturile, sunt câteva surse „evident” nerealiste.

În opinia sa, „modul în care au fost făcute bugetele pentru autorităţile locale îi transformă pe aceştia în nişte sclavi ai ministerului”.

Replica ministrului de Finanțe

„Ceea ce spun se şi întâmplă şi nu am nici talentul, nici dorinţa şi nici impertinenţa să mint vreodată atunci când vorbesc de cifre, măsuri în care cred cu tărie şi mai ales efectele pe care le vor produce pentru această ţară, pentru fiecare român în parte. (…) Pentru domnul Cîţu… i-aş spune doar atât, că prefer politicienii criticaţi pentru ceea ce fac cu bună credinţă celor lăudaţi pentru ceea ce fac cu rea intenţie. (…) Doamnei Turcan, ca să vedeţi că anticipam inepţiile pe care le spuneţi şi cu ocazia bugetului de stat, pentru unii este mult mai uşor să comentezi zece idei bune şi foarte bune, decât să emiţi una singură. Şi aveţi din partea mea – din dorinţa de a vă mai vedea din când în când în acest spaţiu, pentru că trebuie să facem şi noi haz de necaz – doar galben. Domnul Năsui, dacă mă căutaţi pe mine pe internet, găsiţi anumite lucruri, zic eu, şi îmi place să cred şi lucruri bune, dar de dumneavoastră, dacă vom căuta împreună pe internet, cred că aveţi un trecut de care să vă fie ruşine”, a spus în replică ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

El a susţinut că afirmaţiile reprezentanţilor opoziţiei cu privire la buget sunt „o bătaie de joc”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri