Cifrele sondajului secret al PSD. Negocieri Ponta-Tăriceanu-Firea pentru candidatura independentă a Gabrielei Firea la prezidențiale

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila sta pe scena la sala palatului si este aplaudata de pesedisti
INQUAM PHOTOS/ADRIANA NEAGOE

Viorica Dăncilă a convocat CEX al PSD pentru ziua de marți, cu intenția de a se anunța pe sine drept candidat la alegerile prezidențiale. Urmează Congresul pentru validarea statutară a candidatului PSD la prezidențiale, programat pentru data de 3 august. Planurile Vioricăi Dăncilă se complică însă din cauza Gabrielei Firea, care își pregătește intens propria candidatură pentru Cotroceni. Săptămâna viitoare vor avea loc negocieri Firea-Tăriceanu-Ponta pentru formarea unei alianțe în jurul actualului Primar General. 

Dăncilă vrea să îşi anunţe candidatura

Războiul dintre Gabriela Firea şi Viorica Dăncilă este departe de a se fi încheiat. După ce Dăncilă şi Firea au avut un schimb de replici în ultima şedinţă a Comitetului Executiv Naţional în legătură cu o eventuală candidatură, preşedintele PSD vrea să se asigure că ea este cea pe care o desemnează partidul.

Sunt însă lideri care, în baza sondajelor interne, sunt nemulţumiţi că PSD merge pe mâna unui candidat slab cotat.

Sondajele nu au fost încă prezentate oficial, însă rezulatatelor lor sunt deja cunoscute. Public, liderii partidului afirmă că în sondajele pentru stabilirea prezidenţiabilului au fost incluşi doar cei care şi-au exprimat intenţia de a candida.

Însă, conform unor surse din PSD, casele de sondare cu care a lucrat partidul le-au măsurat atât pe Viorica Dăncilă cât şi pe Gabriela Firea pentru alegerile prezidenţiale.

Datele din sodaj o plasează pe Gabriela Firea pe primul loc în preferinţele electoratului PSD.

La întrebarea „Care credeţi că ar trebui să fie candidatul PSD la alegerile Prezidenţiale, Gabriela Firea are 26%, Călin Popescu Tăriceanu – 20%, Victor Ponta – 11%, Viorica Dăncilă – 10%, Eugen Teodorovici – 6%, Liviu Pleşoianu – 5%, Ecaterina Andronescu – 5%, Olguţa Vasilescu – 5%, Mihai Fifor – 4%, Şerban Nicolae -3%, Sorina Pintea – 2%.

Firea negociază cu ALDE şi Pro România

Până la şedinţa CEx vor exista discuţii între Gabriela Firea şi cei doi lideri ALDE şi Pro România, pentru susţinerea unei candidaturi independente a primarului general. Atât Călin Popescu Tăriceanu cât şi Victor Ponta sunt acum în vacanţă şi revin în ţară după data de 20 iulie.

Tăriceanu este nemulţumit de decizia PSD de a-şi desemna propriul candidat la prezidenţiale, motiv pentru care cei care vor să împingă o candidatura independentă a Gabrielei Firea speră să aibă succes în discuţiile cu liderul ALDE.

De asemenea, Victor Ponta ia în calcul posibilitatea susţinerii lui Firea într-o alianţă cu ALDE, care ar putea asigura şanse de accedere în turul al 2-lea al prezidenţialelor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri