Exclusiv Ciolacu: Comisia Europeană ne-a spus că oamenii nu mai pot supraviețui cu o pensie de 1.500 de lei

Data actualizării: Data publicării:
ciolacu in studioul digi24
Marcel Ciolacu a vorbit luni seara, în exclusivitate la emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24, despre majorarea pensiilor.

Marcel Ciolacu a vorbit luni seara, în exclusivitate la emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24, despre majorarea pensiilor. Premierul a spus că dacă în prezent pensia medie este de 2.100 de lei, după recalculare, aceasta va ajunge la 2.800 de lei. Ciolacu a adus în discuție pensiile celor care au lucrat în agricultură și care acum primesc în jur de 1.500 de lei, aceasta fiind una dintre cauzele pentru care România este pe penultimul loc la sărăcie, în Europa - pentru că „sunt două milioane de oameni” care încasează această pensie. „Ne-a spus și Comisia Europeană, că nu mai putem să continuăm așa. Sunt bunicii voștri, părinții voștri, cum poate să trăiască cineva cu o pensie de 1.500 de lei”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu, premierul României: Certitudinea este că avem o nouă lege a pensiilor, acceptată în primul rând, ca și jalon îndeplinit, de către Comisia Europeană.

Avem o lege care trebuie respectată, respectiv pensiile se indexează la începutul anului cu media ratei inflației din anul anterior, care este de 13,8%. Se aplică la toată lumea, mai puțin la partea „specială” a pensiilor.

Unde există contribuție e normal, fiindcă e contribuția fiecăruia, să se aplice acest coeficient. La partea „specială” unde depășește partea de contribuție, atunci se scade și rămâne același echilibru. Ca să închidem că s-au mărit pensiile speciale.

Deci, pensiile speciale se indexează doar partea de contribuție. Iar dacă partea specială depășește partea de contribuție, atunci se scade din partea de contribuție și se echilibrează, astfel încât nu cresc deloc.

A fost o mare greșeală abordarea făcută de USR, punând în același coș pensiile ocupaționale, cum este armata, poliția – fiindcă așa a fost sistemul format, am venit după un sistem comunist.

De exemplu, pensiile din agricultură, unde oamenii ăia au câte 35 de ani munciți, și acum au o pensie de 1.500 de lei. De aceea suntem pe penultimul loc în Europa la sărăcie. Fiindcă sunt două milioane de pensionari care sunt în pragul sărăciei.

Avem pensia medie de 2.100 de lei. Prin recalcularea din septembrie ajungem la o pensie medie de aproximativ 2.800 de lei.

Asta ne-a spus și Comisia Europeană. „Nu mai puteți să continuați așa. Acele persoane sunt oameni. Sunt bunicii voștri, părinții voștri. Cum poate să supraviețuiască cineva cu o pensie de 1.500 de lei?”.

Și atunci, în septembrie se va mări diferențiat. Se fac recalculările, nu pierde nimeni la pensie. Sunt acele impozitări suplimentare, am găsit soluția să facem diferența între „ocupațional” și „special” cu salariul mediu brut pe economie, astfel încât nu se încadrează să piardă cei din MAI și din MApN.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri