Ciolacu, la Bruxelles: Există o flexibilitate a Comisiei pentru deficitul României. Nu sunt de acord să creștem TVA peste 19%

Data actualizării: Data publicării:
F48_9uaXsAYHthu
Premierul Marcel Ciolacu și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: Marcel Ciolacu/ X

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Bruxelles, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, că executivul european a înțeles contextul în care se află România și a arătat o „flexibilitate” în ceea ce privește ținta de deficit bugetar pe care România trebuie să o respecte. El a spus, în contextul măsurilor fiscale pregătite de Guvern, că nu este de acord cu creșterea TVA peste nivelul de 19%. 

„Comisiile tehnice au rămas cu doamna Celine Gauer (directoarea generală a grupului operativ pentru redresare și reziliență din cadrul Comisiei Europene – n.red.) să discute anumite aspecte. Ele vor continua la nivel tehnic și săptămâna viitoare. În schimb, am stabilit principiile. 

Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord, ca prim-ministru al României, să creștem cota de TVA peste 19%, un lucru care ar duce evident din nou la o creștere a inflației și la o scădere economică, respectiv dacă s-ar fi crescut cu un punct procentual de TVA ar fi adus la pachet o inflație de 0,5%. Este pentru prima oară după aproape doi ani când am reușit să aducem inflația la o singură cifră. Vom continua să descreștem cât mai mult. Numai așa putem crește puterea de cumpărare a românilor”, a afirmat Marcel Ciolacu într-o conferință de presă după întâlnirile cu liderii europeni. 

Prim-ministrul a spus că există „o flexibilitate” din partea Comisiei Europene „în urma argumentelor aduse, de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României”. 

„Comisia Europeană nu este cea care avizează o nouă încadrare în deficitul bugetar. Este evident că în urma efortului României de a susține Ucraina și Republica Moldova și este evident ca și țară de graniță - având cea mai lungă graniță cu Ucraina, țară aflată într-un conflict armat total incorect cu Rusia - că avem influență negativă, de la asigurări, la dobânzile pentru împrumuturi, pentru că suntem o țară cu risc mai ridicat față de Austria, spre exemplu, care este mai îndepărtată decât conflictul cu Ucraina. 

Comisia a înțeles acest întreg context și este argumentul principal, fiindcă România este într-un acord de deficit excesiv (...) și suntem singurul stat european care suntem sub un acord cu Comisia Europeană în ceea ce privește descreșterea deficitului către 3%, conform Acordului de la Maastricht. Există o flexibilitate în acest moment, în urma argumentelor aduse, de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României. 

După aceea, Comisia, în urma reformelor pe care le implementăm în țară, va propune Consiliului această nouă renegociere. Acesta este calendarul. 

Am găsit o flexibilitate și o înțelegere a contextului întreg. Nu vorbim numai de cifre. Atât președinta Comisiei, președintele Consiliului (European – n.red.) și președinta Parlamentului, cu toții sunt oameni politici la fel ca și mine. Deci, se mută lucrurile în zona tehnică pentru a găsi soluțiile cele mai bune”, a precizat șeful PSD.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că a avut o discuție cu premierul Marcel Ciolacu înainte ca acesta să plece la Bruxelles pentru discuții cu oficialii europeni despre deficitul bugetar și Planul Național de Redresare și Reziliență. Iohannis spune că au discutat despre TVA, însă, din punctul său de vedere, soluția pentru acoperirea găurii de la buget nu este majorarea TVA-ului, ci „creșterea gradului de colectare”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri