Iohannis: Am avut o discuție cu premierul, înainte să plece la Bruxelles, dacă creșterea TVA este o soluție. După părerea mea, nu este

Data actualizării: Data publicării:
iohannis ciolacu
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Captură video

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că a avut o discuție cu premierul Marcel Ciolacu înainte ca acesta să plece la Bruxelles pentru discuții cu oficialii europeni despre deficitul bugetar și Planul Național de Redresare și Reziliență. Iohannis spune că au discutat despre TVA, însă, din punctul său de vedere, soluția pentru acoperirea găurii de la buget nu este majorarea TVA-ului, ci „creșterea gradului de colectare”.

„Am avut o discuție cu premierul înainte să plece la Bruxelles dacă creșterea TVA-ului este o soluție. După părerea mea, nu este o soluție, dar dacă pe termen scurt se găsește cu ajutorul experților că anumite măsuri trebuie puse în practică, probabil guvernul le poate promova. Creșterea TVA-ului sau scăderea au mai fost discutate. În ansamblu, acum nu cred că este o soluție. După părerea mea, soluția constă în creșterea gradului de colectare, adică să se adune banii care se cuvin la bugetul statului”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Declarația președintele ale loc în contextul în care surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că în discuțiile de la Bruxelles, între ministrul Finanțelor Marcel Boloș și oficialii Comisiei Europene, cei din urmă au sugerat ca România să majoreze TVA-ul la 21% pentru a acoperi gaura de la buget. O altă variantă sugerată de Comisie a fost majorarea TVA pentru produsele alimentare. Potrivit surselor citate, Guvernul respinge aceaste variante.

Ciolacu vrea să obțină de la Comisia Europeană acceptul ca România să poată depăși deficitul bugetar asumat de 4,4% din PIB până la nivelul de 5,5% din PIB. Surse politice susțin că premierul va prezenta aceleași argumente prezentate deja de ministrul Finanțelor, și-anume ajutorul României pentru Ucraina, ajutoarele energetice pentru Moldova, precum și creșterea procentului pentru Apărare la 2,5% din PIB. Guvernul nu ia în calcul variantele propuse de Comisie referitor la majorarea TVA. „Nu exista nicio discuție de creștere”, spun surse politice.

Iohannis: Nu există riscul intrării într-un scenariu de austeritate

Preşedintele Klaus Iohannis spune că nu există riscul ca România să intre într-un scenariu de austeritate.

„Se discută despre tot felul de scenarii. Singurul scenariu pe care l-am refuzat în toate discuţiile cu coaliţia a fost scenariul austerităţii. Noi ştim că prin austeritate nu se rezolvă problemele. Am avut această încercare la ultima criză, 2008, 2009, 2010, şi s-a încercat la nivel european remedierea crizei prin austeritate şi rezultatele nu au fost bune. Deci austeritatea nu este o soluţie. Soluţia stă în a folosi banii care există în mod judicios, deci asta înseamnă a limita cheltuielile publice la necesar, nu a tăia de unde nu trebuie, iar pe de altă parte avem încă destul de mulţi bani care nu se colectează. Deci trebuie crescut gradul de colectare. Din punctul meu de vedere, nu există riscul intrării într-un scenariu de austeritate, nici nu trebuie căutat, nici nu trebuie promovat”, a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Tulcea.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri