Ciolacu: Palatul Victoria intră în reabilitare, Guvernul se va muta la Casa Poporului

Data publicării:
palatul victoria
Palatul Victoria a fost avariat în timpul bombardamentelor din 1944. Foto: gov.ro

Palatul Victoria va intra în reabilitare anul viitor, urmând ca activitatea guvernului să se desfăşoare într-un corp de clădire din Palatul Parlamentului, a anunţat vineri premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat, înaintea şedinţei de guvern de vineri, că reabilitarea actualului sediu al Executivului va fi făcută cu fonduri europene, scrie Agerpres.

Pe de altă, premierul a punctat faptul că reabilitarea imobilului Vila Lac 1, estimată la 56 de milioane de euro, nu reprezintă o prioritate şi nu va aproba acest demers, având în vedere că suma este una mare.

Palatul Victoria este opera arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966), potrivit site-ului guvernului.

Construcția edificiului a început în 1937 și a fost finalizată în 1944. Din cauza avariilor provocate de bombardamentul din 1944, lucrările au fost reluate și finalizate în 1952.

După cum declara Duiliu Marcu, atât interioarele, cât și fațadele Palatului Victoria ilustrează „preocuparea de a păstra fundamentul clasic și de a face să apară în concepția de ansamblu și în studiul detaliilor ideea de simplitate modernă”.

Inițial, fațada principală era, ca și fațadele laterale, îmbrăcată cu plăci de marmură de Carrara și avea pe cele două plinuri laterale panouri decorative sculptate, din același material. În urma avariilor provocate de bombardamentul din 1944, cele două panouri au fost suprimate, iar fațada principală a fost refăcută cu plăci de travertin.

Proiectat inițial pentru Ministerul de Externe, Palatul Victoria a fost sediul Ministerului de Externe și al Consiliului de Miniștri în timpul perioadei comuniste și a devenit, în 1990, sediu al primului guvern al României post-comuniste. În 2004, Palatul Victoria a fost inclus în Lista monumentelor istorice.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri