Cioloș: De reconversia creditelor să nu profite speculatorii

Data actualizării: Data publicării:
Dacian Ciolos la Digi24_22 noiembrie (1)

 

Premierul Dacian Cioloș a declarat, marți, că a Guvernul a atacat la Curtea Constituțională Legea reconversiei creditelor acordate în franci elveţieni pentru a evita blocarea aplicării legii, astfel că oamenii obișnuiți care s-au împrumutat pentru o locuință să fie beneficiarii legii, și nu speculatorii imobiliari. El a precizat că Guvernul susține legea de care ar trebui să beneficieze aceia cărora "le este pus în pericol venitul lunar''.

Dacian Ciolos la Digi24_22 noiembrie (1)

Primul ministru a spus că Guvernul nu se opune legii aprobate de Parlament, precizând că Executivul consideră utilă legea pentru oamenii care s-au împrumutat în franci elvețieni pentru a-și lua o casă. Guvernul însă a propus amendamente care nu au fost luate în considerare de Parlament, a mai spus premierul. Cioloș a adăugat că Guvernul nu este de acord ca legea reconversiei creditelor să poată fi aplicată și speculatorilor, care au profitat la momentul la care se acordau credite în franci elvețiani.

Dacian Cioloș a explicat că din totalul de aproximativ 5 milioane de lei care au fost împrumutați în moneda elvețiană, un miliard de lei le-a revenit speculatorilor. Mai exact, a spus Cioloș, 200 de speculatori au făcut împrumuturi de peste 200.000 de franci elvețieni.

De asemenea, șeful Executivului a mai arătat că este nevoie de acordul de consrtituționalitate al CCR pentru ca legea să nu fie blocată de eventuale contestări ale unor bănci, astfel că oamenii care au contractat credite în franci elvețieni ca persoane private să nu riște ca legea să fie inutilă pentru ei. El a mai spus că, în cazul în care CCR va avea obiecții de constituționalitate asupra legii, Guvernul se va grăbi să le ia în considerare pentru a face legea aplicabilă cât mai curând.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri