Cîțu îi răspunde lui Ciolacu: Le aducem aminte colegilor de coaliție că alegerile sunt în 2024. TVA zero a încercat și Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
florin citu cu masca isi pune ochelarii
Președintele PNL, Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele PNL, Florin Cîțu, a comentat propunerile făcute de președintele PSD, Marcel Ciolacu, privind reducerea sau chiar eliminarea TVA la gaze, alimente și îngrășăminte. El spune că este o postare electorală și că o încercare de a introduce TVA zero a încercat și fostul președinte al social-democraților, Liviu Dragnea.

Aceste variante vor trebui discutate în coaliție și trebuie să intre și în bugetul României. E adevărat că pe hârtie poți să scrii orice și poți să supralicitezi. Am înțeles că este o competiție aici, cât de mult să scadă TVA. Dar TVA scăzut înseamnă și venituri mai mici la buget și este o întreagă spirală. Și atunci eu zic că e foarte bine că există acest interes de a găsi soluții, dar ele vor veni în coaliție și vom găsi cea mai bună soluție atât pentru români, cât și pentru echilibrul macroeconomic”, a spus Cîțu.

Trebuie să le aducem aminte colegilor de coaliție că alegerile sunt în 2024. E foarte important în acest moment să găsim soluțiile pentru români”, a adăugat el.

Declarața vine după ce Ciolacu a scris pe Facebook că va propune la următoarea ședință a Coaliției reducerea TVA la energie și gaze naturale de la 1 februarie.

Mă bucur că premierul Ciucă a fost de acord cu demersul PSD și a înțeles necesitatea adoptării unor noi măsuri de protejare a românilor în fața efectelor crizei energetice. Măsurile anunțate azi sunt corecte, dar e nevoie de mai mult. Sunt convins, însă, că putem avea tăria și voința politică de a lua decizii și mai îndrăznețe! Putem reduce TVA-ul nu doar la energie, ci și la gaze naturale - și nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Așa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrășaminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți. Acesta este modul corect de reacție a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima ședință a liderilor coaliției”, a scris președintele PSD.

Presupun că a discutat cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Finanțelor a spus că este posibil acest lucru, nu presupune că e doar o promisiune goală și o promisiune făcută în stil politicianist. Presupun că a avut această discuție și că acest cost, care va fi mare, sau reducere de venituri la buget prin această lege a TVA-ului poate să fie compensată în altă parte”, a fost replica lui Cîțu.

TVA zero înțeleg că a mai încercat Dragnea, din ce știu eu, și a fost un proiect care nu a putut să fie implementat, pentru că în Uniunea Europeană poți să ai doar 2 taxe mai mici și 5% era minimul, dar presupun că președintele PSD a avut o discuție la Comisia Europeană sau ministrul Finanțelor și a făcut această postare după ce lucrurile s-au clarificat”, a adăugat el.

Cîțu a mai spus că „ar fi păcat” ca românilor să le fie făcute promisiuni care să nu poată fi puse în aplicare, pentru că nu se pot încadra în buget.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri