Ciucă a vizitat Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel din Chişinău. A discutat și despre situaţia Mitropoliei Basarabiei ce ține de BOR

Data publicării:
Nicolae Ciucă, premierul României, vizitează Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel din Chişinău pe 23 martie 2023.
Foto: gov.ro.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, aflat joi în deplasare oficială în Republica Moldova, a vizitat Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Chişinău ce aparţine de Mitropolia Basarabiei din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, informează Agerpres.

Vizita a permis o discuţie extinsă despre situaţia mitropoliei după restabilirea statutului său.

"Problemele clerului din Basarabia şi cele ale funcţionării adecvate a mitropoliei într-un sediu decent au fost evaluate în cadrul vizitei care a vizat lăcaşul de cult reprezentativ pentru românii basarabeni", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Nicolae Ciucă, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel au discutat la sfârșitul lunii ianuarie cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, despre sprijinirea mai intensă a activităţilor Mitropoliei Basarabiei din cadrul BOR.

Patriarhul României a cerut atunci ca Mitropolia Basarabiei, care se revendică de la Biserica Ortodoxă Română, să aibă parte de același tratament de care se bucură Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei. Daniel a solicitat în acea discuție ca autorităţile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăţi de Teologie Ortodoxă şi ale fostului Seminar Teologic din Chişinău.

Acest lucru a fost înfăptuit la începutul acestei luni.

Ciucă a dat asigurări privind sprijinul pentru încheierea lucrărilor şi soluţionarea ultimelor piedici pentru repararea urmărilor perioadei sovietice.

"Dorim să consolidăm punţile dintre România şi Moldova"

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, și cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, căruia i-a transmis dorința de a "consolida punţile" dintre România şi Republica Moldova.

Șeful Executivului a transmis aprecieri pentru adoptarea legii ce acordă limbii române statutul de limbă oficială în Republica Moldova şi pentru repararea consecinţelor generate de regimul sovietic în privinţa Mitropoliei Basarabiei.

"România sprijină deplin parcursul european al Republicii Moldova, stabilitatea statală şi securitatea cetăţenilor săi. Anul trecut am demonstrat că stând alături putem trece cu bine peste momentele dificile. Ne dorim să facem mai mult decât atât, să consolidăm punţile dintre noi şi să ne dezvoltăm economic împreună, asigurând astfel prosperitate cetăţenilor noştri", a declarat Ciucă.

În cadrul întrevederii de la Chişinău, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a prezentat situaţia legislativă legată de cele nouă puncte de condiţionalitate legate de procesul deschiderii negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană şi a mulţumit pentru sprijinul acordat de comisiile de specialitate din Parlamentul României.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri