Ciucă spune că UDMR va pierde un portofoliu dacă se reduce numărul de ministere din noul Guvern: „E algebră simplă”

Data publicării:
Ciucă, Ciolacu și Kelemen zâmbesc după ieșirea de la ședința coaliției.
Liderii coaliției de guvernare. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Actualul premier Nicolae Ciucă a dat de înțeles, marți, după ședința de partid, că UDMR va pierde unul dintre cele trei portofolii pe care le are în prezent dacă se reduce numărul ministerelor în viitorul Executiv, condus de Marcel Ciolacu. „Este algebră simplă”, a argumentat liderul PNL.

Nicolae Ciucă a anunţat că mandatul PNL la negocierile privind rotaţia premierilor sunt reducerea numărului de ministere şi a funcţiilor de secretar de stat.

„Mandatul are două elemente principale: menținerea în protocolul semnat în 2021 și, desigur, orice ieșire din protocol vizează o revedere a distribuirii ministerelor, și decizia discutată de mai mult timp în partid privind reducerea numărului de ministere și al secretarilor de stat. Inițierea acestei decizii a fost prin ultima OUG. Acestea sunt elementele principale pe care le-am discutat și aprobat azi în ședința Biroului Politic Național”, a declarat Ciucă.

Prim-ministrul a adăugat că în total sunt acum 154 de secretari de stat, însă numărul acestora poate fi redus, deoarece un minister poate funcţiona şi cu doi-trei secretari de stat.

„Reducerea oricum trebuie să fie substanţială, astfel încât să asigure funcţionarea fiecărui minister. Cei care au ocupat funcţii de ministru în fostele guvernări au făcut menţiunea că se poate funcţiona şi cu doi-trei funcţionari de stat şi eu sunt de acord. Cât am fost ministru al Apărării am modificat legea şi iată că Ministerul funcţionează şi cu doi secretari de stat”, a declarat Ciucă.

„În spațiul public s-a vehiculat un fake news, că PNL ar fi cerut ceva, PNL nu a cerut absolut nimic în afara de rămânerea în protocol. Noi am cerut să ne facem treaba onest și cu responsabilitate, să asigurăm stabilitate politică, măsurile și deciziile prin care să gestionăm aceste dificultăți cu care se confruntă nu doar România, întreaga Europă. PNL nu a cerut absolut nimic”, a subliniat premierul.

Întrebat dacă UDMR ar trebui să renunțe la unul dintre cele trei portofolii pe care le are în prezent, după reducerea numărului de ministere în noul Executiv, Ciucă a răspuns: „Dacă ne referim la reprezentarea în interiorul Guvernului și la reducerea numărului de portofolii, este algebră simplă și să vedem fiecare cât ni se cuvine în funcție de reprezentarea în Parlament”.

Chestionat ce funcţie ar putea ocupa în viitorul Executiv sau dacă rămâne în Guvern ori vrea preluarea şefiei Senatului, Ciucă a replicat: „Este prematur să mă pronunţ acum pentru ce funcţie voi decide să ocup, ţinând cont că neavând finalizate negocierile asupra structurii Guvernului şi modului în care se vor redistribui portofoliile, nu pot să vă spun acum dacă rămân în Guvern sau merg la Senat”.

Întrebat mai departe dacă doreşte să rămână în viitorul Executiv sau dacă doreşte şefia Senatului, premierul a precizat scurt: „E o chestiune personală”.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că social-democraţii i-au dat mandat, în Consiliul Politic Naţional al partidului de marţi, pentru a fi redus numărul de ministere, de secretari de stat şi a agenţiilor guvernamentale, în viitorul Guvern, după rotaţia premierilor.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri