Sari la conținut
News Alert

Claudiu Năsui (USR): România nu a cerut derogare de la Comisia Europeană pentru plata defalcată a TVA

Deputatul USR Claudiu Năsui acuză Guvernul că „în disperarea de a face rost de bani cât mai repede” a introdus prin ordonanță de urgență sistemul TVA Split fără să ceară derogare de la Bruxelles, deși regulile TVA sunt strict reglementate de Uniunea Europeană.Într-un răspuns la o solicitare a deputatului USR, Claudiu Năsui, Comisarul european pentru Afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, a confirmat că România nu a cerut o derogare de la Directiva TVA pentru aplicarea split TVA deși Ordonanța de urgență a Guvernului pentru implementarea acestui mecanism este deja în vigoare.

„Pe 31 august 2017, guvernul PSD-ALDE a dat drumul unui experiment fiscal dur cu plata defalcată a TVA. Acest sistem va închide o groază de întreprinderi mici și mijlocii, va împinge la negru multe altele și va lăsa economia mult slăbită”, a declarat Claudiu Năsui, membru în Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților. 

Potrivit acestuia, întrucât Guvernul a ales să treacă această măsură prin ordonanță de urgență și a ocolit Parlamentul, singurul care putea să oprească aplicarea acestei prevederi era Avocatul Poporului care, mai acuză deputatul, „refuză sistematic să atace ordonanțe ale guvernului ca să nu supere majoritatea parlamentară care l-a numit în funcție”.

„Prin urmare, în data 25 septembrie, deputatul Claudiu Năsui i-a scris comisarului european Pierre Moscovici, responsabil pentru fiscalitate în cadrul Comisiei Europene, întrebându-l dacă România a cerut derogare de la directiva europeană pentru TVA, așa cum au primit Italia și Polonia atunci când au aplicat versiuni mult mai relaxate ale acestui sistem decât ceea ce pregătește guvernarea PSD-ALDE în România. Răspunsul Comisarului Pierre Moscovici este grav pentru guvernul României. Oficialul european spune că este în contact cu autoritățile române pe acest subiect dar, până acum, acestea nu au cerut nicio derogare de la directiva TVA. Cu alte cuvinte, România a început să implementeze modificări la regulile TVA, strict reglementate de UE, fără să ceară derogare de la Comisia Europeană”, arată USR într-un comunicat.

„Chiar nu le-a spus nimeni în tot ministerul să ceară derogare de la Comisia Europeană? Sau poate le-a spus dar au preferat să nu o ceară. Poate s-a gândit domnul Ionuț Mișa că până ne avertizează UE și începem discuțiile pe derogare, trece jumătate de an, timp în care statul poate să mai ia ceva bani din economie. Orice ar fi, iresponsabilitatea actualilor guvernanți este maximă”, a adăugat Claudiu Năsui.

Potrivit USR, introducerea obligației de plată defalcată a TVA va duce la un blocaj total în economie. Partidul cere coaliției de guvernare PSD-ALDE „să oprească războiul injust cu companiile și contribuabilii onești din România”.

Astăzi, premierul Mihai Tudose a declarat că ordonanţa privind introducerea plăţii defalcate a TVA va fi modificată în Parlament astfel încât aceasta să fie obligatorie doar pentru firmele aflate în insolvenţă sau faliment sau pentru cele care au înregistrat mai mult de două întârzieri întârzieri la plata TVA.

 

Pe aceeași temă