Coaliția nu se înțelege pe marile subiecte: energie, PNRR, accize, reducerea CAS. Ciolacu: „Poate are PNL o lampă a lui Aladin”

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
ciolacu si firea la guvern
Liderii Coaliției se reunesc într-o ședință, la Guvern. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Liderii coaliției trebuie să ia mai multe decizii importante, amânate în ultima perioadă. Discuțiile din coaliție au fost și ele amânate, după ce premierul Nicolae Ciucă a plecat cu președintele Klaus Iohannis la Chișinău. Între timp, PSD și PNL vorbesc pe două voci despre măsurile din energie, reducerea accizelor la carburanți, îndeplinirea jaloanelor din PNRR sau reducerea CAS. O ședință de coaliție a fost programată pentru această seară, după întoarcerea premierului în țară.

Miercuri ar fi trebuit să aibă loc o ședință a coaliției, iar în ședință de guvern de astăzi trebuia adoptată și Ordonanța de Urgență cu măsurile din energie. Odronanța a fost anunțată recent de prim-ministrul Nicolae Ciucă, care a spus că se va aplica pentru un an. Ședința de coaliție, însă, s-a amânat, iar în ședință de guvern nu a mai intrat OUG care reglementează plafonarea și compensarea facturilor de la 1 aprilie.

PSD critică măsurile propuse de Virgil Popescu

Un document intern al social democraților, consultat de Digi24.ro, arată contrele dintre PSD și PNL pe acest subiect.

PSD susține că schema propusă de ministrul energiei Virgil Popescu „este o suveică cu povară masivă pe buget și pe populația care nu beneficiaza de ea (nu se încadrează în plafoane)”. „Este un sistem de tip CARITAS în care populația și statul pierd, în timp ce actorii din piața de energie câștigă enorm pe baza unor prețuri speculative”, susțin social democrații.

Întrebat miercuri despre nemulțumirile legate de măsurile pe care guvernul urmează să le adopte, Marcel Ciolacu a spus că „avem anumite obiecții și le vom prezenta în Coaliție”.

„În acest moment, categoric având un preț fix, ajută populația, dar nu este o reformă structurală cum ne dorim noi. Ne-am dori să intrăm și pe fondul problemei”, a mai spus Ciolacu.

PSD estimează că acest mecanism va costa bugetul de stat aproximativ 5 miliarde de lei lunar, în total aproape 40 de miliarde de lei. Social-democrații îl acuză pe ministrul Virgil Popescu că nu a calculat niciun fel de impact în ordonanță, pentru a vedea dacă impozitele acoperă necesarul pentru a susține această schemă.

În plus, susține PSD, mecanismul românesc va cere să se garanteze stocuri de gaze de doar 30%, în timp ce Uniunea Europeană vorbește de înmagazinare de 90% în depozite până în septembrie.

În documentul intern consultat de Digi24.ro, social-democrații mai acuză liberalii că au modificat plafonul de supraimpozitare a companiilor de la 450 lei/MWh la 300 lei/MWh, în contextul în care discuțiile au fost agreate diferit în coaliție.

„Timp de 5 luni atât consumatorii casnici cât și administrația publică au implementat o schemă devenită acum inutilă – au fost achizitionate soft-uri și au fost specializati oameni – se vor efectua controale de catre Curtea de Conturi și de la alte autorități pe un mecanism ce a fost abandonat. Concluzie: E doar o schema piramidală: stimulentul de a crește speculativ prețul este consolidat. Efecte: destructurarea clasei de mijloc, criză bugetară, scăderea competitivității economiei”, mai scriu social democrații.

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a scris, într-un mesaj pe Facebook, că „colegialitatea și pragmatismul ne spun că discuțiile despre ce face Guvernul se poartă la Guvern”.

Contre și pe jaloanele din PNRR

Un alt subiect de tensiuni între cei doi parteneri de guvernare este Planul Național de Redresare și Reziliență.

Partidul Social Democrat solicită conducerii PNL să îi cheme urgent la discuţii pe miniştrii liberali care înregistrează restanţe în privinţa îndeplinirii jaloanelor din PNRR la 31 martie 2022.

Potrivit unui comunicat de presă al PSD, „în fruntea listei se află chiar Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care are 5 jaloane în lucru, urmat de Ministerul Educaţiei, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul Justiţiei, cu câte 3 jaloane aflate încă în lucru. Menţionăm că, dintre cele 24 de jaloane ce trebuie închise la finalul primului trimestru, ministerele liberale gestionează trei sferturi dintre restanţe”.

Mai mult, PSD spune că „poate pune la dispoziţie colegilor de la guvernare expertiza grupului său de lucru pe tema PNRR, constituit încă din primele zile ale anului, deoarece rezultatele acestei abordări se dovedesc extrem de eficiente”.

„Dialogul prin comunicate de presă este o metodă mai nouă, observ, pe care a ales-o Partidul Social Democrat. În loc să ne caute unde ne găsesc de obicei și unde le răspundem la telefon sau pe whatsapp cu drag”, spune purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

„Rețin din comunicatul adresat nouă, celor din PNL, doar paragraful de final - în care ni se cere să renunțăm la „orgolii politice” in „conjunctura politică actuală”. Este partea cea mai relevantă și îi încurajez puternic pe colegii de coaliție să urmeze primii acest sfat.
Le urez mai departe succes să atingă și alte jaloane ale comunicării politice, unde au mai bifat o zi cu succes în căsuța „poziționare față de PNL” și la numărul de comunicate de presă. Cât despre PNRR și țintele de acolo, să aibă puțină încredere în Guvernul României din care fac parte”, a mai scris Stroe, într-un mesaj pe Facebook.

Citește și Marius Budăi: Nu renunț niciodată la renegocierea PNRR. Am găsit la nivel UE aliați foarte importanți

Reducerea CAS și acciza la carburanți

Alte două teme pe care cele două partide nu se înțeleg sunt cele referitoare la reducerea CAS, cerută de președintele PNL Florin Cîțu, dar respinsă de PSD, și reducerea accizei la carburant, cerută de PSD, dar respinsă de Florin Cîțu.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, miercuri, că subiectul reducerii accizei la carburanți, invocat cu o zi înainte de ministrul Economiei din partea PSD, a fost închis în cadrul coaliției de guvernare. Cîțu susține că un preț mai mic este posibil odată cu creșterea producției. „Restul sunt utopii și mesaje politice care nu ajută pe nimeni”, a mai spus liberalul.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a spus, marți, că guvernul analizează măsuri care să ajute consumatorii, precum reducerea accizei la carburanţi şi TVA zero la alimente, dar trebuie avut în vedere impactul bugetar şi modul în care acest lucru ar putea afecta investiţiile.

În schimb, Florin Cîțu a cerut reducerea CAS cu 5%. Un amendament în acest sens a fost depus deja în Parlament.

Întrebat miercuri despre acest subiect, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că impactul bugetar este „în jur de 20 de miliarde”.

„Ținând cont de intervenția pe energie nu cred că este sustenabilă (n.red. reducerea CAS). Dar poate vin cu o soluție cei care propun. Înseamnă că au vreo formulă miraculoasă, vreo lampă a lui Aladin. Vom vedea”, a mai declarat Ciolacu.

O ședință de coaliție este programată miercuri, la ora 20:30, la Guvern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri