Comisia Europeană amenință România cu „opțiunea nucleară” din cauza modificărilor la Codurile penale

Data actualizării: Data publicării:
Frans Timmermans face delcaratii
Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis autorităților române o scrisoare în care avertizează că Articolul 7 din Tratatul UE, supranumit și „opțiunea nucleară” a Uniunii Europene, va fi declanșat în cazul României, dacă modificările aduse Codurilor Penale vor intra în vigoare, relatează ziare.com.

frans timmermans
Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a transmis autorităților române o scrisoare prin care avertizează cu declanșarea Articolului 7 din Tratatul UE, în cazul în care modificările la codurile penale intră în vigoare Foto: captură TV


Scrisoarea este datată 10 mai și este adresată președintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncila, președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar și președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

„În ultimele luni, Comisia Europeană a fost nevoită să tot revină asupra evoluției statului de drept în România. Comisia a subliniat de fiecare dată că se fac pași înapoi în progresele înregistrate în ultimii ani. Problemele pe care le-am identificat, dar și recomandările date pentru a le rezolva, nu au fost luate în considerare. De asemenea, nici recomandările făcute de Comisia de la Veneția sau GRECO nu au fost abordate. Din păcate, ultimele evoluții din România depășesc problemele existente privind statul de drept. În raportul MCV din noiembrie 2018, Comisia a stabilit o cale clară de urmat - oprirea acestui trend și revenirea României pe calea cea bună (...) însă această a fost ignorată”, se arată în scrisoarea semnată de Frans Timmermans.

Prim-vicepreședintele CE amenință România că, dacă modificările aduse Codurilor Penale intră în vigoare, MCV va fi înlocuit cu un mecanism și mai dur. „Dacă îmbunătățirile necesare nu sunt făcute rapid sau dacă alți pași negativi sunt făcuți, precum promulgarea ultimelor modificări la Codurile Penale, Comisia va declanșa Rule of law Framework, fără întârziere. Acest proces - care precede dialogul necesar pentru a corecta îngrijorările și a evita activarea Articolului 7 din Tratatul UE - va înlocui MCV”.

Citiți mai mult pe ziare.com.

Modificările la Codurile Penale au fost adoptate de Parlament la 24 aprilie, însă au fost atacate la CCR de președintele Klaus Iohannis și de PNL.

Frans Timmermans, cu care autoritățile române au avut numeroase dialoguri pe tema statului de drept și a modificărilor aduse legilor justiției, este candidatul socialiștilor europeni pentru șefia Comisiei Europene după alegerile europene din 23-26 mai.

Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, susținea, la sfârșitul acestei săptămâni, că are informații că președintele a insistat foarte mult ca liderii europeni, reuniți la summitul de la Sibiu, să mai transmită încă o sancțiune României.

Articolul 7, supranumit și „soluţia nucleară”, activat deja în cazul Poloniei şi Ungariei, este o măsură care poate aduce suspendarea dreptului de vot al ţărilor vizate.

Citiți și:  Cu „opțiunea nucleară” pe masă. Cei 3 „răi"din estul UE

Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri