Concluziile ExpertForum după monitorizarea referendumului pentru redefinirea familiei

Data publicării:
O femeie votează la referendumul pentru redefinirea familiei
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Expert Forum a publicat vineri concluziile raportului de monitorizare a referendumului pentru redefinirea familiei, din 6-7 octombrie 2018. Nu au fost raportate incidente majore, iar votarea a avut loc ordonat, însă au fost observate abateri legate de legislație, campania pentru referendum, securittea votului și funcționarea administrației electorale, notează Expert Forum.

referendum vot ziua 2_Inquam Photos Octav Ganea (4)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Raportul integral poate fi consultat aici

Conform datelor finale confirmate de CCR, prezența a fost de 21.10%, adică 3.857.308 de persoane, din care un număr de 3.531.732 persoane (91.56%) au răspuns DA, un număr de 249.412 persoane (8.44%) au răspuns NU, iar un număr de 76.111 (1,97%) au fost voturi nule.

„Deși în anumite secții de votare s-a votat semnificativ pe listele suplimentare (11% la nivel național), nu avem indicii care să arate că au fost probleme grave extinse la nivel național, care ar putea afecta semnificativ corectitudinea rezultatelor”, arată Expert Forum.

Expert Forum recomandă, în privința cadrului legislativ, modificarea în Parlament a Legii 3/2000, astfel încât să nu mai existe carențe legislative semnificative și recomandă ca legea să nu mai fie modificată prin OUG cu o perioadă foarte scurtă înaintea zilei referendumului, cu privire la aspecte esențiale cum ar fi votul în 2 zile.

De asemenea, o altă recomandare se referă la elaborarea unui Cod Electoral unitar, precum și la introducerea sistemului electonic de vot, pentru a scădea riscurile voturilor multiple.

„În perioada de monitorizare nu am identificat incidente majore, dar au fost observate abateri legate de legislație, campania pentru referendum, securitatea votului și funcționarea administrației electorale. În cea mai mare parte a secţiilor vizitate de observatori în cele două zile ale referendumului, votarea a avut loc într-un mod ordonat; cele mai multe sesizări au fost soluționate prin colaborarea cu birourile electorale, fiind raportate însă și aspecte de natură penală, pentru care am depus plângeri penale”, concluzionează raportul.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri