Costul repatrierii românilor decedați în străinătate ar putea fi suportat de stat. Proiect de lege depus în Parlament

Data publicării:
Alfred-Simonis_avatar_1703153769
Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis.

Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a depus un proiect de lege în Parlament privind repatrierea românilor decedați în străinătate. Potrivit textului actului normativ, costurile vor fi suportate de către statul român.

În expunerea de motive, inițiatorul legii precizează că „una dintre problemele majore cu care se confruntă aparținătorii celor decedați în afara granițelor, o constituie repatrierea acestora. Costurile de repatriere sunt unele foarte mari (...). Familiile rămase în țară sunt de multe ori aflate în situația de a apela la ajutorul concetățenilor pentru a reuși să strângă sumele necesare acoperirii acestor costuri.”

„Este obligația statului să vină în sprijinul familiilor celor decedați, prin suportarea cheltuielilor efectuate cu repatrierea”, se mai arată în expunerea de motive.

Proiectul de lege depus în Parlament prevede că „statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetățean care se regăsește în această situație”.

De asemenea, poriectul mai prevede că pentru familiile care nu pot plăti diferența de la 5.000 de euro, aceasta să fie achitată din taxele consulare. 

Proiectul a fost semnat de deputatul PSD Alferd Simonis, președintele Camerei Deputaților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri