Crin Antonescu, după ședința USL: Proiectul Roșia Montană va fi respins

Data publicării:
ponta si antonescu mediafax

Anunțul intervine după o ședință a USL în care s-a încercat o reconciliere a pozițiilor.

Proiectul Roșia Montană era susținut de Guvern și PSD, dar votarea raportului pe marginea lui în comisia specială se blocase, săptămâna trecută. Parlamentarii PNL sunt împotriva proiectului, chiar dacă acesta suferise în comisie modificări esențiale.

„Pentru comisia specială care azi îşi va da obştescul sfârşit şi va da vot final... principiul este următorul: raport de respingere pentru actualul proiect al Guvernului şi în concluzii se vor face câteva recomandări majore pentru constituirea unui cadru legislativ", a anunţat Crin Antonescu.

„Acest proiect va fi respins”, a punctat președintele PNL, precizând că o nouă lege va stabili criterii generale pentru exploatările viitoare.

La şedinţa USL a fost prezent şi preşedintele Comisiei parlamentare privind Roşia Montană, senatorul PSD Darius Vâlcov. Comisia urmează să se întâlnească pentru votul pe raport la ora 18.00.

Cei doi lideri au subliniat că au ajuns la o poziție comună pe această temă. Victor Ponta a recunoscut că în votul din comisie s-ar putea să fie voturi pentru proiect din partea parlamentarilor PSD care reprezintă zone miniere și pe care „pe bună dreptate” nu-i poate convinge să voteze altfel.

Ce se va întâmpla cu proiectul Roșia Montană

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa USL în care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern să fie respins de către Comisia parlamentară specială, că proiectul minier de la Roşia Montană se va face în baza legii-cadru care urmează a fi elaborată de Legislativ.

Întrebat ce se întâmplă cu proiectul minier de la Roşia Montană, în condiţiile în care USL a luat decizia politică de respingere la nivelul Comisiei speciale parlamentare a proiectului de lege transmis de Guvern Legislativului, Victor Ponta a răspuns: „Pe baza legii-cadru, dacă se încadrează, se va face. Dacă nu, nu. Simplu. Dar trebuie făcută legea-cadru”.

„Poziţia comună a USL e aceea de a respinge proiectul de lege, dar de a da un mesaj clar că România, Guvernul, USL susţin proiectele economice de anvergură, de exploatare a tuturor resurselor noastre. E un mesaj foarte clar apropo şi de gazele de şist, unde poziţia e foarte clară, şi a PSD, şi a PNL - am apreciat şi poziţia PDL în acest sens - de a stimula şi de a susţine împreună un cadru legislativ larg pentru toate aceste proiecte şi de a solicita tuturor instituţiilor care au expertiză în domeniu să participe la crearea acestui cadru şi de a-l pune în dezbatere publică", a adăugat Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri