Crin Antonescu și-a întrerupt vacanța pentru a admonesta declarațiile lui Traian Băsescu despre Ungaria

Data publicării:
crin antonescu RESIZE -Mediafax Foto-Octav Ganea

Liderul PNL, Crin Antonescu, și-a întrerupt, marți, vacanța și a convocat o conferință de presă pentru a taxa declarațiile din ultima perioadă ale președintelui Traian Băsescu, cu precădere în ceea ce-i privește pe maghiari. El a denunțat „momentele caraghioase de vară” de la Joseni ale președintelui contestându-i legitimitatea de a face politică externă dintr-o atare ipostază.

Crin

Este doar vina preşedintelui că Budapesta a prins curaj, spune Crin Antonescu. Liberalul îl mai acuză pe șeful statului că, din raţiuni electorale, a încurajat înfiinţarea formaţiunilor extremiste maghiare.

Antonescu a spus că Traian Băsescu nu are cum să declare „de la Joseni” că-și asumă vreun leadership și a apreciat că încercarea de declanşare a unei cruciade împotriva Budapestei e „provincială”. Totodată, el l-a acuzat pe preşedinte ar fi cauţionat transformarea României într-un poligon electoral pentru politicieni străini, arătând, în contrast, că el, împreună cu Victor Ponta, se străduiește să recupereze prestigiul României pierdut de Traian Băsescu.

„A ridicat vreodată Traian Băsescu în Consiliul European vreo problemă în legătură cu faptul că politicieni maghiari, colegi PPE, vorbesc lucruri nepotrivite? Nu. (...) O ridică la Joseni, n-o ridică pentru cei din Ungaria, ci pentru câţi electori mai găsesşte pe vară şi pe toamnă în România", a afirmat Crin Antonescu.

Potrivit lui Crin Antonescu, „în momentul în care deodată domnul Băsescu declanşează o cruciadă împotriva Budapestei de la Joseni (...) e o atitudine provincială, politicianistă şi electoralistă".

Liderul PNL a susţinut că, din interes pentru câteva puncte electorale, Traian Băsescu ar fi permis „transformarea României în poligon electoral” pentru Viktor Orban, dar şi pentru alţi politicieni străini invocând, în acest context, eforturile de intrare în Schengen ale României, zădărnicite, de fiecare dată, de alegerile din Franța, Olanda, Germania sau Finlanda.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român „îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a vorbit din nou admirativ despre profilul de politician al premierului ungar, așa cum a mai făcut-o deunăzi la Digi24. Punându-l în antiteză cu Traian Băsescu, el a declarat că, în vreme ce premierul Ungariei, Viktor Orban, este tot mai contestat, acesta „vorbeşte apăsat” în UE, iar România cu Traian Băsescu a ajuns „monitorizată la nesfârşit” şi depinde de alegerile electorale din alte state UE.

„Deşi cu atâtea probleme, deşi din ce în ce mai contestat la nivelul unor lucruri de fond, din ce în ce mai criticat, Viktor Orban continuă să fie un lider care în Europa vorbeşte apăsat, în vreme ce Traian Băsescu, în nouă ani de zile, a făcut din România, din păcate, un membru al UE ţinut la colţ, cum nu e Ungaria. Deşi în România niciodată valorile fundamentale ale statului de drept nu au fost ameninţate cum sunt în Ungaria. Un membru al UE monitorizat, monitorizat la nesfârşit, monitorizat sine die, monitorizat fără criterii, aşa cum nu este şi nu va fi niciodată Ungaria. Un membru al UE pus mereu în discuţie, pus mereu sub diverse suspiciuni, pus mereu să stea în picioare în vreme ce alţii stau jos. Pus mereu în postura de elev în vreme ce alţii sunt profesori. Asta a făcut Traian Băsescu cu România şi de asta Traian Băsescu nu are cum să declare nici de la Joseni, nici de la Bruxelles, nici din altă parte, că asumă vreun leadership", a declarat Crin Antonescu.

El a menţionat că România „are nevoie de prestigiu şi de dobândirea calităţii de membru cu drepturi depline, egale, ale Uniunii Europene”.

Totodată, liderul PNL a afirmat că politica externă nu se face cu declaraţii precum cele ale preşedintelui Traian Băsescu.

„Asta este provincialism, asta este marginalitate, asta e caricatură. Or, România merită să se comporte serios, să fie reprezentată serios, să fie tratată serios. România merită să nu mai fie victima alegerilor din alte ţări. În România, de câte ori sunt alegeri în Ungaria în ultima vreme, avem campanii. În România, de câte ori se pune problema aderării la spaţiul Schengen, deşi toate criteriile sunt îndeplinite de mult, toate, nu putem, că sunt alegeri în Olanda într-un rând. Pentru că dacă trec alegerile din Olanda se nimereşte să fie alegeri în Germania, dacă nu sunt alegeri în Germania se mai nimeresc prin alte părţi, prin Finlanda", a opiniat şeful PNL.

Lui Tokes ar trebui să i se retragă „Steaua României”

Crin Antonescu a comentat, marţi, și ceea ce a spus Traian Băsescu despre europarlamentarul Laszlo Tokes. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Liderul PNL a reamintit că europarlamentarul Laszlo Tokes a fost decorat de către actualul şef al statului.

„Chiar dacă am adoptat, cred, de fiecare dată, (...) poziţii ferme, clare, faţă de declaraţiile sale, nu am avut niciodată ce se cheamă o atitudine isterică. În raport cu domnul Tokes nu am încercat niciodată să contribui la incitarea împotriva sa sau la diabolizarea acestei persoane. Nu am pus, de pildă, în discuţie şi nu am protestat în momentul în care domnul Tokes Laszlo, în ciuda lungii sale cariere antiromâneşti, a fost decorat de către acelaşi preşedinte Traian Băsescu. Am încercat să înţeleg atunci că e decorat cu "Steaua României" în grad de cavaler, o înaltă distincţie a statului român, pentru rolul său la Revoluţia din Decembrie '89", a afirmat Crin Antonescu.

Preşedintele PNL a adăugat că, înainte ca Traian Băsescu să-şi pună problema dacă Laszlo Tokes mai merită sau nu cetăţenia română, ar fi oportun un alt gest în cazul europarlamentarului – retragerea înaltei distincții.

Concediu întrerupt va fi reluat

Crin Antonescu a spus, marţi, că nu şi-a încheiat concediul şi va lua o decizie în următoarele 24 de ore dacă îl va continua în perioada următoare. El a arătat că instituţia pe care o conduce, Senatul României, se află în vacanţă parlamentară.

Crin Antonescu a fost întrebat dacă şi-a încheiat concediul în care s-a aflat. „Eu nu l-am încheiat. (...) O să iau o decizie în următoarele 24 de ore", a replicat liderul PNL, întrebat când își va relua vacanța.

De asemenea, liderul liberal a fost întrebat de ce a preferat să facă declaraţii publice la trei zile de la momentul scandalului declanşat de declaraţiile liderului Jobbik, Vona Gabor.

„Eu consider, şi asta e greu să schimb acest mod de a vedea lucrurile, că rolul nostru, al celor care facem politică, ca lideri de partid, nu este acela de a oferi în permanenţă un duel al declaraţiilor şi al comentariilor. Dacă s-a dus, să zicem, domnul Băsescu la mare şi s-a plimbat cu o şalupă şi a făcut acolo nişte consideraţii, nu trebuie neapărat, cred că nu e de datoria mea publică să apar şi eu şi să spun că e aşa, că nu e aşa, că de ce e aşa...Sunt lucruri care mi se par semnificative şi care nu, nu fac comentarii de pe plajă, nu povestesc cât am slăbit şi cât m-am îngrăşat. Încerc o comunicare esenţială", a explicat liderul PNL.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri