Crin Antonescu: Traian Băsescu se închipuie un ayatollah al dreptei. În capcana lui pot cădea câțiva pesediști speriați și poate niște liberali naivi

Data publicării:
basescu crin alegeri 2009 -Mediafax Foto-George Calin-2

„Nu mi-ar putea oferi o susţinere”, a spus Crin Antonescu. „Ştie şi Traian Băsescu că toate lucrurile care ne despart şi ne-au despărţit sunt la locul lor”, a arătat liderul liberal.

Crin Antonescu a făcut apoi o analiză a comportamentului politic al președintelui: „E un joc politic. Nu pot să mă arăt mirat - cum se arată domnul Sârbu sau alţii - de posibila influenţă a serviciilor în viaţa politică. Nu pot să mă scandalizez - cum se scandalizează domnul Hurezeanu. E foarte clar. Băsescu joacă. Numai asta a făcut. Aproape numai asta a făcut în 10 ani de mandat: jocuri politice interne. Şi evident că în acest moment trebuie să joace ceva. Ce poate să spună? Nu poate doar să consume emisiuni întregi atacându-l pe bietul Predoiu. Ce să facă? Joacă şi dansul. Încearcă să joace pe terenul central. Până la urmă, profită de lipsa de minte a unora, pentru că, în momentul în care vine şi spune 'O să-l votez pe Antonescu în turul 2' trebuie să ai o problemă să tragi concluzia că Antonescu s-a aliat cu Băsescu şi rupe USL sau că Băsescu s-a aliat cu Antonescu. Băsescu poate să îl deteste pe Antonescu la fel de sincer, spunând aceste lucruri, precum îl detestă pe Ponta la fel de mult când arată că e un ministru foarte bun. Câte n-a spus Băsescu! E un jucător priceput, chiar foarte priceput, dibaci în continuare, din păcate pe un teren care nu îi foloseşte nici ţării ăsteia, nici domniei sale”, a punctat Crin Antonescu.

Întrebat ce ar obţine Traian Băsescu arătându-i susținere, Crin Antonescu a răspuns: Ceea ce a obţinut deja: anumite tensiuni în USL, pesedişti speriaţi, indignările doamnei Pora”.

Pe de altă parte, copreședintele USL recunoaște că nu mai are deplină încredere în partenerul său de alianță, Victor Ponta, iar aceasta facilitează jocul politic pe care îl face președintele: „Se pot obţine lucruri spectaculoase, Băsescu are cu ce să se joace, dar induce această neîncredere care poate să genereze lucruri nefast spectaculoase. Ca şi în afaceri, materia primă a unei asemenea construcţii este încrederea. Putem să facem zece contracte, protocoale. Câtă vreme a existat încredere fără fisură între mine şi Ponta lucrurie au mers spectaculos. S-au făcut negocieri îngrozitor de grele foarte repede, s-au dus campanii împreună, s-au adus chestiuni care păreau ca apa şi uleiul între pesedişti şi peneliști, există diferenţe enorme. Domnul Băsescu este artist al poporului în privinţa asta. Când atinge acolo, chirurgical, la nerv şi îi sperie pe cei din PSD că s-a înţeles Antonescu cu mine, deja a atins o parte”.

Crin Antonescu a ironizat apoi jocurile politice ale președintelui, minimizându-le: „Traian Băsescu nu mai ţine să fie reprezentantul românilor, vrea ceva mult mai puţin, mai pricăjit, să fie intendentul acestei ciupercării de forţe de dreapta care apar. Mici, dar să fie jupânul lor”, a spus liderul liberal folosind un cuvânt folosit cu o seară înainte de șeful statului la adresa USL.

„În sensul ăsta se autoproclamă sau se închipuie ca un fel de ayatollah al dreptei al României şi atunci spune dânsul cine e candidatul de dreapta. Dacă vede că e foarte probabil, chiar pe ipoteza unei ruperi, să fie Antonescu, păi să se ducă Antonescu fără voia lui? Să se ducă binecuvântaţii de el!”, a adăugat liderul liberal.

„Băsescu e foarte bun la aceste lucruri şi în continuare luptă şi comunică. Din păcate, nu foloseşte ţării ăsteia, nu foloseşte dreptei. Îl apucă jalea chiar şi pe domnia sa când vrea să îi numere. Şi nu îi foloseşte nici domniei sale. De asta i-am cerut demisia azi. Demisia e un gest care ar spăla multe în memoria oamenilor şi în impresia lor. N-o să o facă, din păcate”, a conchis Crin Antonescu.

În contextul discuțiilor privind eventuale „avansuri” din partea lui Traian Băsescu și al acuzațiilor venite din partea președintelui fondator al Partidului Conservator cum că ar răspunde „bezelelor” șefului statului, Crin Antonescu a comentat:

„Eu nu am acceptat niciun avans. Cine-i Dan Voiculescu ca să se supere pe mine? Nu sunt membru al Partidului Conservator, fondatorul partidului meu e altul. Da? Eu i-am răspuns că este nerușinat și am terminat discuția. Eu nerăspunzând în vreun fel bezelelor lui Traian Băsescu. Și în orice caz, păstrându-mi dreptul ca, dacă vreau s-o fac, să nu mi-l cenzureze domnul Voiculescu, că n-are de ce, că n-are în ce calitate și așa mai departe”.

Crin Antonescu și-a continuat argumentația: „Evident că domnul Traian Băsescu nu are nicio intenție să mă ajute pe mine și nici nu am această pretenție și nici nu am această dorință. Nu mă ajută, poate doar cu excepția faptului că, după ce tu și oamenii tăi ați spus, și ați spus până acum două luni – „Ăla este... nici nu avem ce să discutăm, nu există” – în momentul în care ajungi și spui, din motive tactice – „Chiar și ala, dac-o fi...”, se petrec două lucruri: două lucruri care aduc în stare de nervi și pe doamna Pora și pe alții, și pe bună dreptate: când ai contestat foarte multă vreme... e ca și când aș ieși eu acum într-o seară și aș spune: „Domnule, totuși, Traian Băsescu, cum e, cum nu e, o belea pentru țara asta, dar, domnule, e un democrat”. Or, n-am să spun niciodată chestiunea asta”, a afirmat Crin Antonescu.

„Or, domnul Băsescu recunoaște și că sunt un om de dreapta și PNL, anatemizat acolo în grădină la 22 (Revista 22 – n.r.), scos, n-are voie să fie de drepta că nu vor ei, iată, e recunoscut, de ayatollah, de dreapta, doi, șansa candidaturii mele, în orice împrejurare”, a spus liberul liberal.

El a comentat că acesta este un preț pe care Traian Băsescu acceptă să îl plătească pentru că speră să aibă alte avantaje. „Nu cade nimeni în capcana lui Traian Băsescu, mai puțini câțiva pesediști speriați, ca să repet această formulă, și poate, ca să fiu cu egală măsură, poate și niște liberali naivi, se poate și asta. Deci domnul Băsescu la vânătoare aruncă plasa, ce pică, pică. Nu cred însă că, în mod fundamental, și soarta alegerilor prezidențiale, și relațiile din USL, și șansele mele, dacă tot vorbim de mine, sunt influențate de aceste intervenții sau de altele care vor mai urma ale domnului Băsescu”, a punctat Crin Antonescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri