Cum vede premierul Xavier Bettel relația dintre România şi Luxemburg: Nu suntem "parteneri doar pe hârtie", ci şi în realitate

Data actualizării: Data publicării:
Premierul luxemburghez Xavier Bettel și președintele Klaus Iohannis, la Cincu. FOTO: presidency.ro

România şi Luxemburg nu sunt "parteneri doar pe hârtie", ci şi în realitate, a afirmat, marţi, premierul luxemburghez Xavier Bettel, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis, la baza militară de la Cincu. Acesta a reiterat sprijinul țării sale pentru aderarea României la Schengen și a apreciat susținerea pe care românii au oferit-o ucrainenilor, amintind de ajutorul pe care țara sa l-a primit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Mulţumesc dumneavoastră şi un mare mulţumesc poporului dumneavoastră", a spus acesta. Bettel a arătat că în acest moment 26 de militari luxemburghezi se află la Cincu, parte a Grupului de Luptă, acesta fiind cel mai mare efectiv detaşat al ţării sale.

Anterior conferinţei de presă comune, Bettel s-a adresat militarilor care fac parte din Grupul de Luptă. "Poate că Luxemburgul este un partener mic, dar este un partener în care puteţi avea încredere", a subliniat el.

Bettel a vorbit și despre importanţa păcii, care nu trebuie privită drept o garanție.

"Ştim că să trăim în pace, aspect pe care îl luăm de bun, noi, cei din generaţia mea, nu este un lucru garantat. Sunt aici, pe pământul unei ţări ai cărei cetăţeni ştiu ce înseamnă să nu poţi alege. Generaţia dumneavoastră, dragă Klaus, nu a crescut într-o ţară liberă, iar faptul că împărtăşiţi valorile europene, faptul că sunteţi în Uniunea Europeană şi faptul că luptaţi în numele drepturilor oamenilor la liberă circulaţie este ceva ce noi avem în comun", a mai spus oficialul luxemburghez.

Referindu-se la războiul Rusiei împotriva Ucraina, a susţinut că "să nu reacţionăm, să nu fim solidari, să nu luptăm împreună ar însemna să acceptăm că acela care este cel mai puternic are mereu dreptul de a decide ce este mai bine pentru vecinul său".

Premierul luxemburghez s-a referit la istoria ţării sale, făcând referire la istoria celui de-al Doilea Război Mondial și importanța sprijinului pe care alte state l-au acordat Luxemburgului în acel moment.

"Vin dintr-o ţară unde în două rânduri diferite vecinii au decis ce este bine pentru noi. Nu trebuie să uităm că motivul pentru care mă aflu azi în faţa dumneavoastră şi sunt liber este că alţi soldaţi au venit în ajutorul nostru, în Marele Ducat al Luxemburgului, în cel de-al Doilea Război Mondial. Şi avem un cimitir al soldaţilor americani care nici nu ştiau unde e ţara noastră pe hartă, dar au venit să lupte pentru noi", a mărturisit Bettel. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri