Dăncilă a convocat ședința CEx. Baronii din Moldova trebuie să explice rezultatul slab. Birchall ar putea fi exclusă din PSD

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila la sediul psd asteapta rezultatul exitpoll
Foto: INQUAM Photos/Adrian Neagoe

Social democrații se vor renui marți în ședința Comitetului Executiv Național, programată pentru ora 16. În cadrul ședinței vor fi analizate rezultatele partidului la primul tur al alegerilor prezidențiale. Mai mulți baroni au pierdut în județele lor și sunt suspectați că nu ar fi tras pentru Dăncilă. Liderii din Vrancea, Vaslui, Neamț, Maramureș și Bacău au obținut rezultate slabe la prezidențiale, fiind fiefuri PSD-iste.

„Nu vor fi sancțiuni. Trebuie să tragem toți pentru turul 2”, susțin surse din partid, însă vor exista discuții pentru că Viorica Dăncilă vrea explicații de la lideri precum Buzatu, Arsene, Oprișan sau Zetea.  

Întrebată despre posibile excluderi din PSD, Viorica Dăncilă a declarat luni că va fi făcută doar o analiză.

„Nu, nu venim cu ideea de a face excluderi. Vom discuta pe fiecare județ, vom analiza fiecare localitate în parte, astfel încât la următoarele alegeri să avem rezultate mai bune. Vom discuta fiecare județ și vom analiza fiecare organizație în parte. E o analiză de partid normală, după alegeri. Fiecare președinte de organizație de județ trebuie să susțină ce a mers ce nu a mers”, a afirmat Viorica Dăncilă, luni, la sediul PSD.

Strategia Vioricăi Dăncilă pentru turul 2

În ședința de marți, PSD-iștii vor discuta despre strategia partidului pentru turul al doilea al prezidențialelor. Încă de duminică, Viorica Dăncilă a cerut dezbatere cu președintele Klaus Iohannis, iar luni, purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, a reluat tema unei confruntări între cei doi candidați. Viorica Dăncilă o să îi scrie chiar o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care să îl provoace la dezbatere. Dăncilă vrea de asemenea să câștige mai multe voturi din diaspora, unde candidatul PSD s-a clasat pe locul 5 în primul tur, după Iohannis, Barna, Paleologu și Diaconu. 

PSD caută soluții pentru ca voturile lui Mircea Diaconu să fie câștigate în turul al doilea de Viorica Dăncilă. În perioada următoare se vor intensifica atacurile la Klaus Iohannis. Deja pe rețelele sociale, PSD-iștii distribuie un mesaj în care au folosit fontul și mesajul celor de la USR și îl numesc pe Iohannis „penal”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Viorica Dăncilă vrea să se deplaseze în diaspora înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale și a cerut organizarea de mitinguri în țară care să arate forța partidului.

CEX-ul ar putea decide excluderea Anei Birchall

Un alt subiect tensionat al ședinței de marți ar putea fi excluderea fostului ministru al Justiției, Ana Birchall, din partid. PSD-iștii, în frunte cu Cătălin Rădulescu și Florin Iordache cer insistent excluderea din PSD a Anei Birchall pentru că nu a respectat linia partidului în perioada în care a fost ministru al Justiției. În PSD părerile sunt împărțite, fiind și lideri care susțin că nu este momentul excluderilor, înainte de turul al doilea al prezidențialelor și că partidul trebuie să se concentreze pe campania electorală.

Rezultatul obținut de Viorica Dăncilă duminică este o gură de oxigen pentru fostul premier, care ar fi pierdut partidul dacă nu intra în turul al doilea. Surse de la vârful PSD au declarat pentru Digi24.ro că acum, indiferent de rezultatul din 24 noiembrie, Dăncilă și-a consolidat poziția în partid. „Chiar și cu un rezultat de 35% o să spună că a crescut partidul de la europarlamentare cu mai bine de 10 procente”, susțin sursele citate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri