Dăncilă: Refuzul lui Iohannis de numire a Olguței Vasilescu ca ministru influenţează viaţa a 500 de milioane de europeni

Data publicării:
intalnire iohannis dancila olguta vasilescu presidency ro2
Foto: presidency,

Declarație uluitoare a premierului Viorica Dăncilă, aflată la Strasbourg. Premierul a declarat marți seară, la Antena 3, că prin refuzul său de numire a Liei Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici ca miniștri în cabinet, Klaus Iohannis influențează viața a 500 de milioane de cetățeni europeni.

intalnire iohannis dancila olguta vasilescu presidency ro3
Lia Olguța Vasilescu, alături de Viorica Dăncilă, dă mâna cu președintele Klaus Iohannis la ceremonia de învestire în funcția de ministru. Foto: arhivă presidency.ro

Este o situaţie dificilă. E greu de explicat şi românilor, dar şi aici, la Bruxelles, că două portofolii atât de importante nu au miniştri. Avem interimat, dar trebuie să avem în vedere că sunt dosare importante pe agenda europeană care presupun luarea unor decizii, participarea la trialog şi implicarea miniştrilor de resort. Cred că aceste lucruri nu dau bine nici la nivel intern, pentru că românii nu înţeleg de ce două nominalizări care nu au niciun fel de probleme nu sunt acceptate de către preşedinte, în condiţiile în care nu sunt probleme de legalitate. Mai puţin înţeleg europenii, mai puţin înţeleg colegii din Parlamentul European, pentru că în fiecare stat membru, atunci când s-a deţinut preşedinţia rotativă a existat consens”, a declarat Viorica Dăncilă.

E greu de explicat de ce, pentru lupta internă, putem pune în pericol decizii şi finalizarea unor proiecte atât de importante nu numai pentru România. Eu cred că această împotrivire, să fiu elegantă, de a face cele două nominalizări, nu are doar un impact naţional, ci are un impact european, pentru că deciziile care se vor lua pe cele două domenii, decizii importante, fac referire la toţi cetăţenii europeni, nu numai la cei români. Preşedintele trebuie să înţeleagă că deciziile şi modul în care sunt gestionate aceste dosare, modul în care reuşim să avem consens pe dosarele importante legate de cele două domenii, Transporturi şi Dezvoltare Regională, influenţează viaţa a peste 500 de milioane de cetăţeni”, a mai spus premierul.

„Deci, eu cred că implicațiile sunt mult mai ample și sper ca președintele să realizzeze în ultima clipă și să accepte cele două nominalizări. Nu știu ce vom face mai departe, probabil ne gândim să mergem la CCR. Acesta e pasul pe care trebuie să-l facem, decizia în coaliție, decizie politică, pentru că suntem guvern politic, dar, din punctul meu de vedere trebuie să mergem la CCR”, a subliniat Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, că în cursul acestei săptămâni va respinge din nou propunerile de miniştri transmise a treia oară de Guvern pentru Transporturi (Mircea Drăghici) şi Dezvoltare Regională (Olguţa Vasilescu). Ulterior, Olguţa Vasilescu a declarat la Digi 24 că preşedintele nu face altceva decât să încalce legislaţia şi deciziile CCR, motiv pentru care Guvernul a anunţat că va sesiza din nou Curtea Constituţională.

Sursa: Monitorizare Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri