Deși România este pe primele locuri în topurile vaccinării în UE, Vlad Voiculescu amenință medicii și populația cu anchete la vaccinare

Data actualizării: Data publicării:
vlad voiculescu anunta sanctiuni la vaccinare intr-o conferinta de presa, cu palmeleridicate amenintator
Vlad Voiculescu anunță anchete la centrele de vaccinare, deși Raed Arafat a anunțat că dozele de vaccin rămase pot fi făcute oricui dorește. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Chiar în ziua în care România a fost declarată pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul de doze de vaccin administrate în raport cu populația, Vlad Voiculescu a considerat necesar să amenințe populația și pe medici cu anchete la centrele de vaccinare. „Ne trebuie sancțiuni”, a spus el, într-o conferință de presă. 

"În momentul acesta avem mai puţine doze de vaccina decât am avea nevoie. (...) Suntem în curs de a verifica situaţia. Se vor face echipe mixte de control formate de către Corpul de control al Ministrului Sănătăţii şi direcţiile de sănătate publică pentru a verifica cum stau lucrurile în fapt la nivelul centrelor de vaccinare. (...) Asta înseamnă că ne trebuie sancţiuni. Am vorbit cu premierul despre introducerea de sancţiuni. Avem nevoie de sancţiuni pentru cei în măsură să verifice dacă strategia adoptată de Guvernul României este respectată la nivelul centrului de vaccinare. Există medici coordonatori pentru fiecare centru de vaccinare. În acest moment putem să îi asigurăm de cercetări disciplinare dacă nu vor respecta ceea ce s-a stabilit. Imediat vom putea să vorbim despre sancţiuni adoptate de către Guvern", a susţinut Voiculescu, citat de Agerpres.

El a spus că, în perioada 15 - 23 ianuarie, 1.353 de persoane s-au vaccinat anti-COVID-19, deşi erau eligibile pentru etapa a treia.

"Prima dată am descoperit, între 15-23 ianuarie, în registrul de vaccinare sunt 1.353 de persoane vaccinate marcate ca eligibile pentru etapa a treia. Ar putea fi eroare de introducere a datelor sau cineva chiar a sărit peste rând. Ştim din presă că lucrul acesta s-a mai întâmplat", a spus ministrul.

El a anunțat că deja face anchetă la un centru de vaccinare din Buftea, unde ar fi fost vaccinate „la liber” persoane cu doze rămase în plus la finalul zilei. 

„Dacă rămân doze de vaccin, atunci acestea trebuie să meargă către persoane care sunt eligibile în etapa a doua. Și aceste persoane nu sunt foarte greu de găsit, există centre de vârstnici, există inclusiv instituții locale de personal esențial care poate fi invitat la vaccinare, sunt oameni care pot fi invitați să se înscrie pe o listă la nivelul centrului respectiv”, a spus ministrul Sănătății.  „Cunoaștem situația din Buftea și DSP de acolo a fost deja contactată”, a spus Voiculescu.

Raed Arafat anunțase, în 15 ianuarie, că dozele de vaccin nefolosite pot fi folosite pentru persoane care nu se află în etapa a doua de vaccinare. 

"Ne îndreptăm atenţia către cei responsabili cu alocarea vaccinurilor, către cei din centrele de vaccinare. Nu am definit sancţiunea în acest moment. A existat o discuţie cu premierul. Vom avea această discuţie, mai largă, în Guvern în perioada următoare. Cel mai plauzibil săptămâna viitoare veţi vedea şi forma finală a sancţiunii. (...) Sunt persoane care sunt responsabile pentru gestionarea unei doze limitate de vaccin şi acele persoane trebuie să respecte regulile pentru a salva vieţi", a afirmat Voiculescu, citat de Agerpres. 

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri