După consultările fără rezultat, Klaus Iohannis se întâlnește cu Ludovic Orban (surse)

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis discuta cu Ludovic Orban.
Klaus Iohannis discuta cu Ludovic Orban. Foto: INQUAM Photos/George Calin

Se anunță o nouă zi tensionată, după trei zile de negocieri și consultări fără niciun rezultat. Klaus Iohannis nu a rostit ieri niciun nume de premier desemnat, iar astăzi, potrivit surselor Digi24, se întâlnește din nou cu Ludovic Orban.

O discuție ar trebui însă să aibă loc și cu liderii USR PLUS, pentru că nici unii, nici ceilați nu par dispuși să renunțe la pretenția care a blocat consultările: șefia Camerei Deputaților.  

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, după consultările cu partidele parlamentare, că „nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”. Președintele a precizat că va mai urma cel puțin o nouă rundă de consultări.

După discuțiile de la Cotroceni, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că i-a prezentat președintelui stadiul negocierilor pentru formarea coaliției de centru-dreaptă și că i-a transmis cele două propuneri aprobate de conducerea PNL: Florin Cîțu-premier și Ludovic Orban președinte al Camerei Deputaților. Totodată, el a dat însă de înțeles că PNL nu va ceda în fața USR PLUS la negocieri. 

Pe de altă parte, USR PLUS i-a prezentat președintelui varianta proprie de prim-ministru - Dacian Cioloș. Liderii USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș au declarat după consultări își doresc o majoritate stabilă și echilibrată. Mai mult, Dan Barna a susținut că ideea de bază, pe care și șeful statului a agreat-o, e cea de a negocia de sus până jos toate pozițiile și de a avea o coaliție cu toate lucrurile agreate politic prin dialog.

Negocierile pentru guvernare s-au încheiat duminică după doar două ore pentru că liberalii au refuzat să mai piardă întreaga zi ca sâmbătă cu aceleași discuții fără rezultat despre funcția de președinte al Camerei Deputaților pe care USR PLUS o cere cu obstinație pentru Dan Barna. 

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri