Sari la conținut

După senatori, UNPR își pierde și deputații

 

Începând de azi voi fi în grupul PSD. Am fost accidental în grupul în care am fost și am fost tratată cum am fost, 8 ani am votat alături de PSD și voi rămâne alături de dânșii”, a spus Florina Jipa, care face parte din grupul senatorilor demisionari.

Pe de altă parte, liderul grupului parlamentar UNPR, Haralambie Vochiţoiu a anunţat, marţi, în plenul Senatului, că progresiştii au depus la Biroul Permanent şi la preşedintele Senatului o contestaţie privind votul din plenul de luni, prin care s-a decis dizolvarea grupului parlamentar al UNPR, în urma demisiei mai multor senatori, potrivit News.ro.

Haralambie Vochiţoiu a spus, într-o intervenţie în plenul Senatului, că decizia luată în urmă cu o zi a fost nestatutară. El a arătat că grupul parlamentar UNPR s-a format în urma fuziunii cu PP-DD şi, în urma demisiilor de luni, în grupul parlamentar au rămas 10 senatori.

Potrivit Regulamentului Senatului, grupul parlamentar trebuie să aibă minim 7 senatori, aleşi sub sigla formaţiunii respective.

Haralambie Vochiţoiu a anunţat că UNPR a depus o contestaţie la Biroul Permanent al Senatului şi la preşedintele Senatului privind votul din plenul de luni şi a cerut să se ia act de existenţa în continuare a grupului parlamentar.

„Să luăm act că acest grup UNPR există în continuare, pentru că nu s-a emis nicio hotărâre a Senatului. Luaţi act de acest lucru şi, eventual, comisiile juridică, de regulament, de constituţionalitate, departamentul juridic să dea un punct de vedere. Până atunci, pentru că ieri decizia s-a luat în baza unui temei juridic inexistent, vă cer să luaţi act că grupul parlamentar există în continuare”, a spus Vochiţoiu.

Preşedintele de şedinţă al Senatului, Ioan Chelaru a precizat că Biroul Permanent va analiza contestaţia UNPR şi a continuat şedinţa de plen fără a lua în calcul cererea senatorului Haralambie Vochiţoiu.

Nouă senatori şi-au anunţat, luni, demisiile din UNPR, şapte anunţând că vor activa în cadrul grupului parlamentar PSD, iar doi, că rămân independenţi în Senat.

În urma anunţurilor din plen, grupul PSD a cerut să se constate că grupul parlamentar UNPR nu mai are numărul minim de senatori şi că s-a dizolvat, în urma plecărilor. Supusă la vot, cererea PSD a fost admisă de plen cu 86 de voturi ”pentru”, 7 abţineri şi un vot „împotrivă”.