Eugen Teodorovici: Negocierile pe bugetul UE pot aduce doar schimbări în bine pentru România

Data publicării:
17032013 20teodorov-55366

Potrivit proiectului de buget agreat în Consiliul European și respins, săptămâna aceasta, de Parlamentul European, România urma să primească 39,8 de miliarde de euro, dintre care 21,8 miliarde de euro pentru Politica de Coeziune, care îşi propune să susţină competitivitatea şi creşterea economică, îmbunătăţirea calităţii vieţii, crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea durabilă.

Era o alocare mai mare decât cea din exercițiul bugetar actual, „dar mult mai mică decât ar fi nevoile curente ale României și mult mai puțin decât s-ar fi putut obține printr-o discuție foarte fermă cu cei cu care s-a negociat”, a apreciat Eugen Teodorovici, la emisiunea „Kilometrul 0”.

României i-a fost frică să lege „o alocare mai mare de gradul de absorbție”, a apreciat ministrul Fondurilor Europene.

Ce se întâmplă dacă Parlamentul European și Consiliul European nu se înțeleg

Guvernul privește cu optimism reluarea negocierilor privind bugetul UE. „Dacă vor fi schimbări pentru România, vor fi numai în bine, fie ca alocare financiară, fie ca reguli de utilizare a acestor bani”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Eugen Teodorovici e explicat și ce se întâmplă dacă tratativele eșuează: anul 2014 poate începe cu alocarea financiară din 2013, actualizată cu rata inflației.

50% grad de absorbție a fondurilor europene, obiectiv realizabil

Eugen Teodorovici a reafirmat că România își propune să ajungă la un grad de absorbție a fondurilor europene de 50% până la sfârșitul acestui an.

„În luna aprilie estimăm că vom trimite Comisiei Europene cereri de rambursare în valoare de aproximativ un miliard de euro. În lunile mai și iunie, vom trimite cereri de încă un miliard și jumătate. În trei săptămâni, maximum o lună, banii se reîntorc în România. Acesta este ciclul normal pentru verificări la Comisia Europeană”, a precizat ministrul.

„Dacă în iunie avem cereri de rambursare către Comisia Europeană, putem spera ca până la sfârșitul anului, gradul de absorbție a fondurilor europene să ajungă la 50% până la sfârșitul anului. Este ținta mea personală”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Emisiunea „Kilometrul 0” poate fi urmărită integral Aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri