Evaluarea miniștrilor s-a încheiat. Urmează remanierea

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Viorica Dăncilă în ședința de Guvern - gov.ro
Premierul Viorica Dăncilă în ședința de Guvern. Foto: gov.ro

Remanierea executivului este tot mai aproape. Raportul privind programul de guvernare ajunge pe masa premierului la începutul săptămânii viitoare. Rezultatele nu sunt bune pentru toţi membrii cabinetului, însă decizia finală îi aparţine Vioricăi Dăncilă.

Remanierea executivului este subiectul cel mai sensibil din coaliţie, în acest moment. Dacă PSD vrea clar să schimbe mai mulţi membri ai cabinetului, liderii ALDE au o opinie total opusă legată de reprezentanţii lor în guvern. Problema rămâne cea legată de Tudorel Toader, susţinut de ALDE, dar care se află pe locurile PSD în guvern. S-a discutat despre plecarea sa de la minister, însă evaluarea făcută de Viorica Dăncilă va fi cea decisivă.

Citiți și:  Dragnea amenință: Domnul Toader ocupă un minister asumat de PSD

Evaluarea miniștrilor și problema remanierii s-a pus după Comitetul Executiv al PSD de luna trecută, când Liviu Dragnea s-a confruntat cu o frondă a unor social-democrați, confruntare din care a ieșit victorios.

Citiți șiLiviu Dragnea, confirmat în funcţie de CEx. Cronica unei bătălii cu suspans risipit pe drum

Raportul comisiei care a analizat activitatea miniştrilor social-democraţi a fost definitivat şi predat la partid, urmând ca prim-ministrul Viorica Dăncilă să îl analizeze şi să ia deciziile finale în ceea ce priveşte eventualele remanieri. Un grup special din PSD a analizat şi cum au comunicat miniştrii, capitol la care Liviu Dragnea avea mari nemulţumiri.

Citiți și: Șeful PSD anunță remanierea: Va fi o discuție dură despre miniștrii care fug de semnătură, care au delegat

Liviu Dragnea anunța în urmă cu două zile că va avea loc în mod sigur o remaniere, dar nu va fi vorba de o restructurare a guvernului. Care sunt șansele să nu fie nicio remaniere? A fost întrebat liderul PSD. „Zero”, a spus el.

Citiți și: Liviu Dragnea vrea remaniere. Cine sunt miniștrii care ar putea pleca din Guvern

Și Doina Pană, fost ministru, în prezent deputat PSD și vicepreședinte al partidului, a confirmat, vineri, că va fi o remaniere, pe care o va anunța premierul Viorica Dăncilă.

Cum s-a făcut evaluarea miniștrilor

Doina Pană a făcut parte din comisia PSD care a evaluat activitatea miniștrilor.

„Fac precizarea că noi nu vorbim de miniștri, evident că un minister e reprezentat de ministru, dar modul în care dinspre un minister au existat întârzieri, dacă vorbim de miniștri – vedem cât de bine au comunicat sau nu, cât de tare i-a preocupat, dar noi nu venim cu nume și prenume, să plece cutare și cutare”, a precizat Doina Pană.

Potrivit Doinei Pană, şedinţa Comitetului Executiv Naţional în care se va discuta despre remanieri ar putea avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare.

„Ne-am încheiat prima parte a muncii, acea comisie, legat de evaluarea realizărilor programului de guvernare, şi urmează partea cu resursa umană, care va dura mai mult, evident. A fost o muncă contra cronometru şi, la ora actuală, raportul este gata, aşteptăm ca doamna prim-ministru să îl ia şi să îl analizeze, iar, împreună cu propriile dumneaei concluzii, să vină într-un CEx, care probabil va fi chiar la sfârşitul săptămânii viitoare sau cel mult cealaltă săptămână, încât să gândim o remaniere în Comitetul Executiv Naţional”, a declarat Doina Pană, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă vor exista remanieri, în urma acestui raport, Doina Pană a răspuns: „Din punctul meu de vedere, da”, adăugând că nu această comisie face propuneri de schimbare a unor miniştri, ci doar informează premierul asupra activităţii acestora. Potrivit Doinei Pană, raportul întocmit de comisia formată din 9 membri este unul obiectiv, bazat pe cifre.

Vicepreşedintele PSD a mai spus că fiecare membru al comisiei s-a ocupat de alt domeniu, dar a refuzat să spună ale căror miniştri le-a analizat personal activitatea, menţionând doar că nu s-a ocupat de Ape şi Păduri, portofoliu pe care l-a deţinut până la începutul acestui an şi care este ocupat în prezent de Ioan Deneş, colegul din organizaţia PSD Bistriţa-Năsăud.

Cine NU va fi remaniat

Preşedintele ALDE, pe de altă parte, exclude posibilitatea ca cei patru miniştrii săi să fie vizaţi de remanierea guvernamentală. Aflat la Bistriţa, Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri că a discutat acest subiect în cadrul coaliţiei.

„ALDE nu remaniază pe nimeni”, a anunțat Tăriceanu. „Fiecare partid își face propria evaluare a miniștrilor. Niciodată nu pot să spun că totul merge perfect, nici în ceea ce îi privește pe colegii mei, nici în ceea ce mă privește pe mine. Fiecare avem loc să facem mai bine și mai mult. Per ansamblu, activitatea lor a fost considerată, pe baza evaluărilor, ca satisfăcătoare. Nu calificativ satisfăcător, într-o scară a calificativelor în care există bine, foarte bine și satisfăcător, ci în contextul unei afirmații de tip generic, adică am făcut o evaluare în funcție de obiectivele pe care le-au avut, pe modul în care și-au îndeplinit sarcinile”, a spus liderul ALDE.

Miniștrii din cabinetul Dăncilă susținuți de ALDE sunt cel al justiției, Tudorel Toader, cel de externe, Teodor Meleșcanu, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministru al mediului, și Anton Anton, ministru al energiei.

Comitetul Executiv Naţional al PSD va avea loc, așadar, la finalul săptămânii viitoare. Până acum, s-au înregistrat și două demisii în guvern, astfel că tot atunci se vor propune şi înlocuitorii pentru Ministerul Educaţiei şi pentru Ministerul Cercetării.

Guvernul Dăncilă, învestit la sfârșitul lunii ianuarie, este al treilea de când PSD a venit la guvernare, în decembrie 2016. În mai puțin de doi ani, PSD a schimbat două guverne, iar acest al treilea cabinet, condus de Viorica Dăncilă, este „cel mai longeviv” și se află în fața primei remanieri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri