Fostul ministru Florin Iordache a votat în Comisia juridică pentru respingerea OUG 13, pe care a promovat-o

Data publicării:
iordache2
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a votat marţi, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, pentru respingerea ordonanţei de urgenţă 13 privind modificarea Codurilor penale, chiar dacă el a fost cel care a elaborat şi susţinut acest proiect ce a dus la ample proteste de stradă şi la demisia sa de la conducerea MJ. Şi ceilalţi deputaţi PSD din comisie au votat pentru respingerea actului, astfel că proiectul de respingere a OUG 13 a primit un raport favorabil cu 21 de voturi „pentru” şi 3 abţineri.

Florin Iordache_parlament2_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În timpul dezbaterilor din Comisia juridică, deputatul PNL Ioan Cupşa a arătat că deputaţii trebuie să fie atenţi să nu „vulnerabilizeze” legea de respingere a OUG 13 la o eventuală „critică de neconstituţionalitate”, motiv pentru care liberalii propun ca textul să fie amendat.

„În afară de faptul că trebuie adoptate împreună cele două legi de respingere, respectiv de adoptare a unei ordonanţe, trebuie să fim atenţi să nu vulnerabilizăm legea de respingere a OUG 13 la o eventuală critică de neconstituţionalitate. Aşadar, PNL susţine că textul de la Senat trebuie modificat, trebuie amendat şi drept urmare vom formula două amendamente”, a afirmat liberalul.

El a spus că PNL propune ca textul legii de respingere a OUG 13 să cuprindă faptul că actul şi-a încetat aplicabilitatea la data intrării în vigoare a OUG 14.

„În esenţă, este nevoie să introducem un nou articol care să discute despre aplicabilitatea OUG 13 punând în acord legea pe care noi o vom adopta astăzi în Camera Deputaţilor cu deciziile Curţii Constituţionale anterior pronunţate. Astfel, propunerile PNL sunt următoarele: din articol unic, legea de respingere va avea două articole. Articolul unu cu conţinutul adoptat la Senat, iar la articolul doi vom soluţiona problemele de eventuală neconstituţionalitate a textului de respingere propunând ca articolul să aibă următorul conţinut: OUG 13 şi-a încetat aplicabilitatea la data intrării în vigoare a OUG 14”, a precizat deputatul PNL.

Proiectul de respingere a OUG 13 a fost adoptat însă în forma trimisă de Senat, fiind respinse toate amendamentele propuse.

Deputatul PNL Ioan Cupşa a afirmat că, dacă amendamentul pe care l-au propus liberalii nu va trece nici la votul din plenul Camerei Deputaţilor, este „absolut vulnerabilă legea la un control de constituţionalitate”. 

Legea de respingere a ordonanţei de urgenţă 13, de modificare a codurilor penale, a fost aprobată, marţi, şi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cu 21 de voturi ”pentru” şi 3 abţineri şi urmează să meargă la votul final al plenului. În comisie, deputaţii PSD, inclusiv Florin Iordache, au votat pentru respingerea OUG 13.

Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acesteia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri