Gorghiu îi răspunde lui Ciolacu, după ce premierul a cerut MJ să repare legea pensiilor speciale: „Este atributul Parlamentului”

Data actualizării: Data publicării:
alina gorghiu se uita la marcel ciolacu
Ministrul Jusiției Alina Gorghiu și premierul Marcel Ciolacu. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, i-a răspuns premierului Marcel Ciolacu, după ce acesta a anunțat că săptămâna viitoare va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale și a cerut Ministerului Justiției ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de CCR. „Este atributul Parlamentului să reexamineze legea în acord cu decizia CCR. MJ va formula propuneri care să răspundă rigorilor CCR, după ce vom vedea motivarea în Monitorul Oficial”.

„Domnul prim-ministru Marcel Ciolacu a adresat public Ministerului Justiției invitația de a “formula amendamentele contestate de CCR cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților”. Este atributul Parlamentului să reexamineze legea în acord cu decizia CCR. Parlamentul are manifestarea de voință politică pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Potrivit legii, Guvernul poate transmite Parlamentului propuneri de amendamente, prin intermediul SGG”, a scris Gorghiu, pe Facebook.

Ministrul a adăugat că „ne manifestăm, însă, disponibilitatea de a sprijini cu expertiză Ministerul Muncii, cel care este titularul acestei reforme conform PNRR”.

„Pentru că înțelegem contextul deosebit de complicat și sensibilitatea publică generată de tema pensiilor de serviciu, Ministerul Justiției va veni în întâmpinarea Ministerului Muncii și va formula propuneri de amendamente care să răspundă rigorilor CCR, după ce vom vedea motivarea publicată în Monitorul Oficial. Pentru aceste propuneri de amendamente vom consulta, ca de fiecare dată, CSM, ICCJ și Ministerul Public”, a afirmat ea.

Potrivit Alinei Gorghiu, ministerul pe care îl conduce „este disponibil să îmbunătățească constant legislația care intră în domeniul propriu de competență (Codurile din domeniul justiției, legile justiției etc.), lucru de care până acum s-a achitat cu succes”.

Declarațiile Alinei Gorgiu vin după ce Marcel Ciolacu a cerut ca ministrul Justiției să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților, până săptămâna viitoare, moment în care a convocat Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR.

Curtea Constituţională a admis miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri