Guvernul amână numirea unei apropiate a lui Oprea consul la Manchester

Data actualizării: Data publicării:
otilia sava fb

Ministerul de Externe a propus-o pe Otilia Sava, secretar de stat în MAPN, pentru postul de consul general la Manchester, potrivit unor surse guvernamentale, citate de romaniacurata.ro . Propunerea a venit după ce, săptămâna trecută, Guvernul a trimis la post alţi 11 consuli.

otilia sava fb

De această dată, propunerea a stârnit controverse şi, în final, premierul a amânat decizia, solicitând MAE criterii transparente de selecţie a celor care vor pleca în posturile de consuli.

Otilia Sava este secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul în MAPN, însă a fost şi coordonator al Departamentului de Apărare al UNPR, fostul partid al lui Gabriel Oprea. În plus, Otilia Sava este soţia lui Sorin Sava, fostul purtător de cuvânt al SRI.

11 consuli deja numiţi

La sfârşitul lui septembrie, Guvernul a numit 11 consuli generali. Adrian Georgescu a ajuns consul general al României la Milano, Italia, Elena Anca Opriş – la Lyon, Franţa, Gheorghe Dinu – la Vârşeţ, Serbia, Ramona Chiriac – la Munchen, Germania, Lucreţia Tănase – la Bari, Italia, Aurelian Neagu – la Shanghai, China, Florea Tiberiu Trifan – la Chicago, SUA, Radu Dumitru Florea – la Stuttgart, Germania, Iulia Buje – la Marsilia, Franţa, Mugurel Stănescu – la Toronto, Canada, Olyver Marius Dilof – la Zajecar, Serbia.

Iulia Buje a mai fost consul în Italia la Milano şi la Torino. Soţul ei, Mugurel Buje, a fost de asemenea consul la Torino. În aprilie 2009, Iulia Buje a fost rechemată de la post după ce a făcut o declaraţie controversată. A afirmat că ministrul italian de Interne din acea perioadă, Roberto Maroni, ar fi intervenit în trecut la Consulatul de la Milano în favoarea a trei angajaţi români ai lui. 

Tiberiu Trifan, trimis consul la Chicago, a fost secretar de stat în MAI sub ministrul Petre Tobă. A fost consul în Italia şi la Chişinău. A mai fost secretar de stat în MAI în 2009 când ministerul era condus de Liviu Dragnea şi apoi de Dan Nica (PSD). La finalul lui 2009, Trifan a plecat la MAE pe postul de director al programului Schengen. Ministerul era condus de Theodor Baconschi.

Adrian Georgescu are gradul diplomatic de ministru consilier şi lucra deja la Consulatul general de la Milano. Fiul lui este căsătorit cu fiica lui Florin Pogonaru de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri