Sari la conținut

Precizări de la Guvern, după ce premierul anunțase o nouă „obligație” pentru firmele cu peste 50 de angajați

ACTUALIZARE. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a precizat că, potrivit unui proiect de lege adoptat joi de Executiv, firmele cu peste 50 de angajaţi vor avea „posibilitatea” de a avea un expert în egalitate de şanse, deşi premierul Viorica Dăncilă vorbise la începutul şedinţei despre o „obligaţie” în acest sens, informează News.ro.

Nelu Barbu a precizat că, prin acest proiect, a fost reglementată exercitatea profesiilor de expert şi tehnician în egalitate de şanse.

„Persoanele juridice din sectorul public sau din sectorul privat care au peste 50 de salariaţi vor avea posibilitatea de a angaja un expert sau un tehnician în egalitate de şanse, în limita bugetului destinat cheltuielilor salariale. Repet, vor avea posibilitatea, nu este o obligaţie, este la latitudinea angajatorului sau poate decide dacă persoana respectivă poate fi relocată de pe alt post”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Întrebat despre faptul că premierul Viorica Dăncilă vorbea la începutul şedinţei despre instituirea unei obligaţii în acest sens, Nelu Barbu a răspuns: „Este vorba despre un proiect de lege introdus pe ordinea de zi suplimentară şi de aceea şi eu am întârziat puţin la acest briefing, pentru că a trebuit să vedem care sunt cele mai importante prevederi. Nu e vorba despre nimic altceva, este vorba despre posibilitate”.

Întrebat din nou dacă nu este o obligaţie, cum a spus premierul, Barbu a replicat: „Este o posibilitate. Fiind vorba despre un proiect de lege adoptat în Guvern, el va merge în Parlament. Acest proiect de lege va suferi probabil anumite modificări”.

Premierul Viorica Dăncilă a spus, la începutul şedinţei, că Guvernul vrea ca egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi să fie efectiv asigurată.  „Ca urmare, vom introduce obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi de a avea în structura de personal un expert în egalitate de şanse. Nu urmărim să încărcăm birocraţia cu noi funcţii, vrem ca această sarcină a experţilor să fie exercitată în mod activ şi util”, a explicat premierul.

Viorica Dăncilă a menţionat că, prin acest act normativ, va fi reglementată şi noţiunea „violenţă de gen”, conform Convenţiei de la Istanbul.


Pentru combaterea violenței de gen, Guvernul Dăncilă intenționează să adopte o prevedere legislativă potrivit căreia instituțiile publice și firmele cu peste 50 de salariați să fie obligate să aibă un expert în egalitate de șanse.

Anunțul a fost făcut, la începutul ședinței de Guvern de joi, de premierul Viorica Dăncilă.

Vrem ca în România, egalitatea de șanse între femei și bărbați să fie efectiv asigurată. Cred că acest lucru este foarte important, ca urmare vom introduce obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi de a avea în structura de personal un expert în egalitate de şanse. Nu urmărim să încărcăm birocraţia cu noi funcţii, vrem ca această sarcină a experţilor să fie exercitată în mod activ şi util”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a precizat că, prin acest act normativ, va fi reglementată şi noţiunea „violenţă de gen”, conform Convenţiei de la Istanbul.

„Veți fi de acord cu mine că numeroasele cazuri de abuzuri pe care le prezintă atât mass-media sau care sunt monitorizate de organizațiile neguvernamentale arată că aceste reglementări sunt necesare şi urgente”, a mai spus ea.

Viorica Dăncilă a mai vorbit și despre proiectul de lege privind combaterea violenței în familie.

„Vrem ca în cazurile de violenţă domestică, poliţistul să aibă dreptul de a acţiona imediat pentru protejarea victimei şi înlăturrea agresorului. Această măsură va putea fi aplicată în cazuri de pericol iminent la adresa securităţii şi sănătăţii victimei. Vom crea deci un intrument legal prin care violenţa în familie va fi drastic descurajată”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.