Ioan Stanomir: Doamna ministru Dan a făcut o greșeală care e psihanalizabilă

Data publicării:
ioan stanomir

Declarația de presă a ministrului Carmen Dan de duminică seara, prin care a prezentat un rezumat al raportului cerut în legătură cu violențele de la protestul diasporei, a stârnit, cum era de așteptat, reacții din partea comentatorilor. Profesorul de drept constituțional Ioan Stanomir a declarat la Digi24 că gestul ministrului de interne nu oferă cetățenilor explicațiile de care au nevoie, ci dimpotrivă, se înscrie în aceeași linie de a apăra modul în care au acționat jandarmii.

„Ar fi o eroare să numim compunerea prezentată de doamna ministru un raport. Doamna ministru, în primul rând, a evitat contactul cu reprezentanții națiunii, cu presa. Domnia sa și-a prezentat propriul adevăr și a consacrat un număr impresionant de minute polemicii cu manipularea, ceea ce pe mine personal m-a scandalizat, pentru că trebuie să fii un om într-adevăr tâmpit, scuzați-mi expresia, ca să crezi că o persoană în scaun cu rotile încearcă să fure pistolul unui jandarm, iar un medic pensionar devine un infractor periculos. Mi se pare că aceasta este adevărata problemă. Guvernul acestei țări continuă nu doar să-i disprețuiască pe cetățeni, ci să acționeze ca și cum tot ceea ce s-a întâmplat pe 10 august a fost vina cetățenilor înșiși. Atâta vreme cât dna ministru se va pronunța în acest mod, națiunea nu va avea parte de adevărul pe care și-l doresc victimele”, a comentat la Digi24 profesorul de drept constituțional Ioan Stanomir.

Ministrul Carmen Dan a ieșit după nouă zile și a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit, fie ei civili sau jandarmi. „Pe fond, mie mi se pare că nu s-a schimbat nimic. Faptul că-ți ceri scuze, după care ții să contrazici adevărul consemnat de reporteri și de propriii cetățeni dovedește faptul că punctul tău de vedere nu s-a schimbat. Poate s-a schimbat o nunanță de comunicare, dar eu nu am văzut în seara aceasta un ministru care să fie empatic în raport cu victimele”, a declarat Ioan Stanomir.

Profesorul a atras atenția și asupra unei greșeli a ministrului, care, spune el, este psihanalizabilă: „Domnia sa a spus: legea nu se aplică, pardon, se aplică în mod egal jandarmilor și cetățenilor pașnici. Asemenea tip de greșeli indică, de fapt, ce gândești cu adevărat. Ele sunt psihanalizabile pentru că deschid o fereastră în mintea celor care ne conduc și prin această fereastră se poate vedea un tip de demnitar ceaușist care are o viziune foarte clară asupra realității. Sunt doi oameni: unul cu instrumentul de forță și unul care suferă consecințele acțiunilor de forță. Acești doi oameni nu sunt și nu pot fi egali. Asta este ceea ce ne-a transmis doamna ministru de interne”, a punctat profesorul Ioan Stanomir.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri