Iohannis și Ciolacu condamnă atacul rușilor asupra porturilor dunărene de la graniță: O escaladare foarte aproape de România

Data actualizării: Data publicării:
siloz cereale distrus portul reni
Cel puțin un depozit de cereale din portul Reni a fost distrus de dronele rusești. Sursă foto: Twitter

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care condamnă atacul rușilor asupra porturilor dunărene Izmail și Reni, aproape de granița dintre Ucraina și România. Atacul rușilor a fost condamnat și de premierul Marcel Ciolacu.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Klaus Iohannis spune că bombardamentele „foarte aproape de România” sunt o „escaladare” care „prezintă riscuri grave pentru securitatea din Marea Neagră”.

„Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, foarte aproape de România. Această escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea din Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene și, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a scris președintele Klaus Iohannis.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

O infrastructură portuară ucraineană din regiunea Odesa (sud) a fost vizată într-un atac rus cu dronă care a distrus un hangar cu grâne, pe Dunăre, anunţă luni Comandamentul Operaţional ucrainean din sudul Ucrainei. Imagini distribuite pe Facebook indică faptul că atacul ar fi vizat Portul Reni, situat în apropiere de Galaţi.

„Trei drone au fost distruse de către Forţele Aeriene de apărare”, anunţă Comandamentul Operaţional. „Un hangar de grâne a fost distrus, iar rezervoare de depozitare ale altor încărcături au fost avariate”, precizează armata.

Și prim-ministrul Marcel Ciolacu a condamnat atacul.

„Aceste acțiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federației Ruse de a-și suspenda participarea la Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene. Țintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială și punând astfel în pericol numeroase persoane. Deteriorarea securității alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecințele ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluții practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către piețele globale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Şase persoane au fost rănite în urma atacurilor. Este pentru prima oară când Rusia atacă infrastructuri ucrainene la Dunăre, după ce s-a retras, în urmă cu o săptămnă, din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene, mediat de ONU şi Turcia.

Potrivit unor informaţii ucrainene, acest atac nu a fost efectuat cu rachete cu rază lungă de acţiune, ca la Odesa şi Ciornomorsk, începând de la 18 iulie, ci cu drone de fabricaţie iraniană de tip Shahed-136.

Dunărea este ultima cale de export a grânelor din Ucraina de la 17 iulie, după ce Rusia s-a retras din Acordul de la Istanbul.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri