Exclusiv Kelemen Hunor, după tragedia de la Odorhei: Întrebarea e cine a dat aviz și cine a lăsat copiii în clădire. Vinovații trebuie pedepsiți

Data actualizării: Data publicării:
Kelemen Hunor, UDMR leaves the ruling coalition, Bucharest, Romania - 13 Jun 2023
Președintele UDMR, Kelemen Hunor. Sursa foto: Profimedia Images

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni seară, la Digi24, în cadrul ediției „Săptămâna președinților”, că tragedia de la Odorheiu Secuiesc, în care un băiat de 17 ani a murit, iar alte trei fete au fost rănite, nu trebuia să se întâmple niciodată în România. El spune că autoritățile trebuie să afle cine a dat avizul pentru lucrările de la internatul Liceului „Tamasi Aron” și să fie pedepsiți. „Când începi o astfel de lucrare, cum mai lași copiii în clădire?”, se întreabă liderul UDMR. 

„Nu există tragedie mai mare pentru un părinte decât să afli că a murit copilul tău. Este o tragedie și nu ar fi trebuie să se întâmple. Condoleanțe pentru familie. Una dintre fete este în drum spre Târgu Mureș, cu o fractură de coloană, celelalte sunt la Odorheiu Secuiesc. De câteva zile se lucrează în jurul clădirii, s-a săpat un șanț mare lângă clădire și de două, trei zile copiii spuneau că s-au crăpat pereți. Întrebarea e cine a dat aviz, cine a lăsat copiii în clădire în timpul lucrărilor și dacă lucrurile s-au făcut conform avizelor proiectului, aici trebuie căutați responsabilii și cei vinovați trebuie pedepsiți. Eu când trimit copilul la școală vreau să știu în siguranță, orice părinte asta dorește. E o tragedie care nu trebuia să se întâmple”, a spus Kelemen.

Întrebat cine este vinovat pentru tragedie, Kelemen Hunor a spus: „E mult prea hazardat să arăt cu degetul, pentru că nu cunoaștem proiectul, nu cunoaștem avizele date sau deciziile luate la fața locului. Nici președintele, nici Ministerul Educației și nici măcar Guvernul nu dă aviz pentru o lucrare și nu supraveghează o lucrare,  asta e responsabilitatea ajutoriților locale. E prea repede. În 2022 și 2023, guvernul din care am făcut parte a aprobat patru proiecte naționale pentru renovarea clădirilor cu risc seismic, ultima lege a fost aprobată în aprilie sau mai. Am creat condițiile legale și financiare pentru reabilitarea acestor clădiri.

Sunt multe clădiri care sunt într-o stare deplorabilă în România și nu s-a făcut nimic. De aici până la cadru legislativ și până la sursa de finanțare e drumul mult prea lung. Noi am băgat și în PNRR aceste clădiri, inclusiv școli spitale, nu numai blocurile și clădirile în care locuiesc oamenii. Fondurile din bugetul Uniunii Europene, fondurile de la bugetul național, de la bugetul local se asigură, dar avizele se dau pe plan local. Inspecția în construcții și cei care avizează proiectele, șeful de șantier sau dirigintele de șantier care urmărește lucrările, ei sunt cei care fac lucrarea efectivă. Pentru mine asta e întrebarea, când începi o lucrare de acest fel, ai săpat un șanț uriaș, pereții au început să crape, cum lași copiii să intre în clădire. Nu vreau să răspund la această întrebare. Acum am vorbit cu prefectul, se vor întâlni mâine dimineață toate instituțiile să vadă avizele, tot ce trebuie de văzut în acest caz, pentru că responsabilii trebuie să plătească”. 

Un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit astăzi peste patru copii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani. 

„Bilanţ final: o victimă decedată, o victimă cu traumatisme severe, intubată, două victime conştiente, cu diverse traumatisme”, a transmis DSU.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri