Klaus Iohannis: Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului. Fără nicio excepție

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis face declarații.
Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / George Călin

O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție, de aceea este nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, a declarat Klaus Iohannis la ceremonia de deschidere a anului universitar 2022-2023 la Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București. Președintele a adăugat că noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la "prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional". 

"Dacă actul de creație este fructul libertății, educația este rădăcina din care aceasta crește și dă naștere unei societăți cu oameni verticali, capabili să-și pună în valoare talentul și competențele, atât pentru împlinirea personală, cât și pentru binele comun.

Din acest motiv, sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educațional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI și valorilor europene în care credem.

Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică.

Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional. Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică.

Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real.

O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție. Apreciez atitudinea universității dumneavoastră față de orice încercări de fraudare și îmi doresc ca aceasta să constituie un exemplu de responsabilitate publică pentru comunitatea academică românească", a declarat Klaus Iohannis.

Discursul integral al președintelui AICI

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației joi seară, în urma acuzațiilor de plagiat al unor cursuri universitare. 
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri