Klaus Iohannis despre alegerea preşedinţilor de CJ din rândul consilierilor: Mi se pare corect aşa

Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-prima-sedinta-guvernul-ludovic-orban-palatul-victoria-inquam-ganea (7)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că este corectă varianta prezentată de Guvern privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene din rândul consilierilor.

„Este foarte corect așa”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. 

Legislația a prevăzut până în vara anului trecut că așa se aleg președinții consiliilor județene. La momentul respectiv, printr-o ordonanță total neinspirată, guvernul pesedist a schimbat regula și acum ce face guvernul e doar să se întoarcă la legislația de dinainte. Personal, mi se pare că așa este corect. Președintele consiliului județean nu este o persoană care reprezintă o comunitate, este un administrator în treburi ale județului și poate fi ales dintre consilierii județeni”, a adăugat președintele.

Întrebat dacă ordonanța de urgență putea fi pusă cu mai mult timp înainte de adoptare, nu doar cu o zi, șeful statului a răspuns: „Eu cred că Guvernul procedează foarte corect”.

Reacția lui Klaus Iohannis vine în contextul în care Executivul a pus astîzi în dezbatere publică o ordonanță de urgență prin care președinții de consilii județene să fie numiți de instituție, nu prin votul cetățenilor, așa cum prevede legea în vigoare. Ordonanța ar urma să fie adoptată în ședința de mâine.

Astfel, potrivit textului OUG, se va modifica legea electorală, astfel încât președinții de consilii județene să nu mai fie aleși prin votul cetățenilor, ci numiți de către consilierii județeni.

Președinții de consilii județene sunt în prezent aleși prin votul cetățenilor, ca urmare a unei ordonanțe de urgență adoptată de către Guvernul Dăncilă, pe 3 iulie 2019.

PMP a anunțat, luni, că vrea ca președinții de consilii județene să fie aleși în două tururi de scrutin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri