Klaus Iohannis: Nu avem date care indică că România ar fi țintită printr-o agresiune

Data actualizării: Data publicării:
original_vizita_vp_sua_11_martie_2022_428
Vicerpreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, a ajuns la București, în prima sa vizită oficială în România. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, la conferința de presă alături de vicepreședintele SUA, Kamala Harris, că „nu avem date care indică că România ar fi țintită printr-o agresiune”. Totodată, oficialul de la Casa Albă a declarat că SUA sunt angajate cu trupe în România și că un atac împotriva unei țări NATO ar fi „un atac împotriva tuturor”.

„Pot să subliniez că nu avem date care indică că România ar fi țintită printr-o agresiune. Pe de altă parte, este foarte clar că această acțiune a Rusiei, acest război declanșat împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil ferm, clar și acesta este unitatea NATO și hotărârea aliaților din NATO de a sta împreună și de a se apăra împreună”, a afirmat Klaus Iohannis.

„Trebuie să repet tot timpul că SUA sunt angajate în prietenia și dedicarea pentru România. Aceast angajament cu trupe pentru România, cel mai recent fiind forțele Batalionului Striker. Așa cum știe poporul român, așa cum știm cu toții, este o situație dinamică și odată cu trecerea timpului evaluăm situația. În ceea privește ce s-ar putea întâmpla, în ceea ce privește comportamentul lui Putin, nu pot să speculez, însă suntem foarte fermi și este clar ca membrii NATO un atac împotriva unei țări este un atac împotriva tuturor”, a spus Kamala Harris.

Președintele Klaus Iohannis a spus vineri, într-o declarație comună cu vicepreședinta SUA Kamala Harris, că România are cele mai puternice garanții de securitate din istorie, iar orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii Alianțe. Președintele a mai spus că a discutat cu Kamala Harris despre operaționalizarea cât mai rapidă a Grupului de Luptă al NATO pe teritoriul României.

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a ajuns vineri la Bucureşti, în prima sa vizită în România de la preluarea mandatului. Kamala Harris vine în vizită oficială în România în contextul amenințărilor de securitate produse de războiul de agresiune pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri