Klaus Iohannis: Nu ne dorim să reimpunem restricții, dar respectați normele minimale. Revenirea la starea de urgență, ultima soluție

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis. Foto: INQUAM Photos/George Calin

Președintele Klaus Iohannis a vizitat joi unitatea mobilă de terapie intesivă, la Romexpo, alături de premierul Ludovic Orban și de ministrul Sănătății și cel al Internelor. La finalul vizitei, președintele a făcut un apel pentru respectarea regulilor care au rămas în vigoare și s-a arătat îngrijorat de creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

„Este impresionant ce am văzut astăzi. Aceste 4 tiruri care fiecare dintre ele are o funcțiune completă de secție ATI cu toată aparatura necesară și aceste unități vor putea fi folosite acolo unde este nevoie și pentru COVID dar și pentru orice alte situații. 

Pe de altă parte este rezultatul unui parteneriat foarte frumos. Achiziția și dotarea este rezultatul unei colabolări foarte bune între autorități, mediul privat, persoane fizice, voluntari și iată că se poate. 

Sunt dotări de utlimă oră și sunt convins că atunci când va fi nevoie de ele vor fi extrem de utile. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați. Vreau să mulțumesc și celor care au donat bani pentru acest proiect. 

Nu pot să nu menționez epidemie cu ocazia căreia s-a realizat acest proiect.

Sunt îngrijorat fiindcă am văzut în fiecare zi un număr mare de noi pacienți care sunt infectați.

Și astăzi sunt peste 300 de persoane și cred că este cazul să mai subliniez câteva lucruri.

S-a renunțat la multe restricții, dar virusul nu pleacă în vacanță, nici în concediu. Virusul este în comunitate. Am constatat că în zona politică, mai ales în opoziție, apar afirmații și poziții ciudate și nepotrivite. 

Vă spun foarte clar, dragi români, feriți-vă de virus. Au rămas în vigoare măsuri simple, de bun simț și foarte importante. Masca, distanța, igiena mâinilor. Noi nu dorim să reimpunem măsuri de restricții fiindcă ne dorim să redăm românilor o viață normală dar această nouă normalitate nu poate fi un succes fără respectarea acestor norme minimale. 

Dragi mei, vă rog să le respectați.

Guvernul a procedat exact conform legii şi dacă cineva din Parlament este de altă părere, are dreptul constituțional să ceară o verificare, dar, după părerea mea, felul în care a procedat Guvernul este şi corect, şi legal, şi oportun și măsurile care au rămas în vigoare sunt mai puține decât în prima fază.

PSD face scandal de dragul scandalului și încearcă să mai prindă câteva voturi.

PSD induce nesiguranță în populație într-o perioadă în care oamenii trebuie să fie siguri că măsurile luate sunt cele corecte, și sunt. Să ameninți cu o moțiune într-o situație de pandemie mi se pare greșit și lipsit de fundament. Acuzațiile sunt nefondate. Pentru ce să demiți guvernul?

Măsurile luate de Guvern au fost foarte bune și luate la timp și o dovedește numărul mic de cazuri din România, dacă ne uităm și la alte state. Rezultatele confirmă validitatea și utilitatea și termenul corect în care s-au luat măsurile

A gestionat foarte bine epidemia, a gestionat această situație de criză foarte bine. Are o gândire economică sănătoasă și vine cu un program economic foarte bun și solid. Deci, acest guvern a făcut infinit mai mult decât s-a așteptat de la el atunci când a fost votat prima dată și acum, când mai sunt doar puține luni până la alegeri, vine PSD-ul și flutură moțiunea de cenzură doar așa, ca să arate că este pe acolo. Nu mi se pare corect!”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Despre impozitarea pensiilor speciale

 „În esenţă, este o măsură care trebuie bine judecată. Când ajunge la mine, o să mă exprim atunci, fiindcă vreau să citesc în detaliu înainte să fac o afirmație publică, dar țin să amintesc tuturor, în acest context, că noi, acum câțiva ani, de fapt, am introdus impozitarea pe venit global ca o măsură de echitate socială, după care s-a renunțat ușor, ușor, din motive evident electorale, la acest impozit pe venit global. Cred că este o discuție care e un pic mai amplă și cu ocazia verificării acestei legi o să mai fac câteva afirmații, dar nu acum, cu unitățile ATI.”

Despre noi restricții:

Eu nu-mi doresc și cred că nici Guvernul nu-și dorește să avem noi restricții. Eu vreau să avem o conformare foarte bună cu restricțiile care sunt în vigoare. Sunt puține, sunt de bun simț, sunt foarte utile.

Nu ne dorim reinstaurarea unor restricții decât în situația în care vedem că numărul de infecții crește foarte mult și nu avem încotro. Însă, repet, vreau o conformare bună, adică, fiecare să ascultăm de medici, de specialiști, de epidemiologi, să facem ce ne spune specialistul. Purtatul măștii este foarte important, păstrarea distanței, spălatul pe mâini. Ştiu că mă bănuiți că repet prea des aceste lucruri, dar văd că nu le repet prea des, fiindcă încă sunt mulți care nu le respectă chiar sută la sută.

Revenirea la starea de urgență este ultima soluție, atunci când vedem că nimic altceva nu funcționează. Dar eu mă gândesc că, totuși, va funcționa. De asta ne întâlnim, de asta vorbim, ca împreună cu românii, să stăpânim această epidemie.”

Despre măsurile economice luate de Guvern:

„Măsuri economice s-au luat și se vor lua în continuare. Ştiu că se lucrează acum și în scurt timp va fi prezentat un program de revenire economică foarte amplu, cu încă multe măsuri care se vor lua, fiindcă revenirea economică nu este ceva ce se petrece într-o săptămână sau două, este ceva ce se petrece în ani și noi dorim să avem un program foarte, foarte solid, care nu numai recuperează ce s-a pierdut, care vine cu o creștere economică care permite României să urce mult mai sus. Şi asta ne dorim cu toții.

În definitiv, ce îmi doresc eu, ce îşi dorește Guvernul este să meargă România înainte, să se dezvolte bine și românii să beneficieze de această prosperitate și de această siguranță.”

Redactor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri