Klaus Iohannis zboară în America de Sud cu același avion folosit pentru vizita în Japonia

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Klaus Iohannis, președintele României. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis zboară din nou cu un avion privat de lux, de data aceasta în America de Sud. Șeful statului va face un turneu în Brazilia, Chile și Argentina cu aceeași aeronavă Boeing cu care a călătorit în Japonia și Singapore, potrivit datelor publicate de Boarding Pass. Avionul are 19 locuri, o sală de cinema și un dormitor VIP. 

Potrivit informațiilor transmise de Boarding Pass, decolarea a avut loc de pe aeroportul "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa luni, la ora 10:15.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Între Constanța și Brazilia, prima unde va avea loc vizita oficială, este nevoie de oprire pentru realimentare, cel mai probabil aceasta urmând să se facă în Insulele canare sau în țăile din nord-vestul Africii.

Președintele călătorește cu aceeași aeronavă folosită în martie în deplasările oficiale din Japonia și Singapore, context în care au apărut controverse în privința folosirii acestui avion privat. 

Administrația Prezidențială a precizat, într-un răspuns acordat în exclusivitate Digi24, că planificarea și asigurarea transportului aerian al președintelui Iohannis cu ocazia vizitelor oficiale în Japonia și Singapore s-au realizat în baza unui contract de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiat conform unui regulament aprobat prin hotărâre de guvern. Totodat, Palatul Cotroceni a declarat că  tipul aeronavei și costurile acestei călătorii nu pot fi făcute publice deoarece sunt „informații clasificate”.

Întrebat săptămâna trecută de ce nu sunt publice costurile deplasărilor externe, Iohannis a răspuns că așa e legea. Legea, care secretizează costul deplăsărilor, e la rândul ei secretă.

Conform informațiilor de pe site-ul Administrației Prezidențiale, bugetul alocat în 2023 pentru deplasările externe ale președintelui este de 5,5 milioane de euro.

Președintele Klaus Iohannis va efectua, în perioada 18–26 aprilie 2023, vizite oficiale în Republica Federativă a Braziliei, în Republica Chile și în Republica Argentina, a anunțat Administrațiai Prezidențială, într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului citat, „aceste vizite urmăresc relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine și redinamizarea interacțiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial, fiind menite să deschidă noi oportunități de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global.” 

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri