Legea fumatului a trecut neschimbată de comisie

Data actualizării: Data publicării:
Smokers Face Historic Tobacco Tax Increase
Foto: Gulliver/GettyImages

Aleşii încearcă să schimbe din nou legea care interzice fumatul în spaţiile publice. Două comisii din Camera Deputaţilor au discutat astăzi cinci amendamente, însă fără rezultat. Proiectul va fi dezbătut de deputați în plen.

Actualizare 11:34. Comisia reunită a respins toate amendamentele la legea antifumat, venită din Senat. Trei amendamente, pentru îmblânzirea legii, au venit de la Daniel Fenechiu. Celelalte două, pentru înăsprire, au fost depuse de Aurelia Cristea.

Așadar, legea rămâne în forma actuală. Proiectul va merge în plenul Camerei Deputaților pentru a fi suspus la vot, la ora 13:00.

„Legea rămâne nemodificată, în forma ei actuală, şi eu nu pot decât să mă bucur că şi de această dată colegii mei au dat dovadă de înţelepciune şi un bun pe care l-am câştigat sănătatea copiilor noştri este păstrat. Se duce şi în plen si sper că şi în plen va fi votat doar textul”, a spus Aurelia Cristea, deputat.

Mă bucur că am păstrat ce am câştigat”, a adăugat ea, la faptul că au fost respinse și amendamentele sale.

Aurelia Cristea a precizat că țigările mentolate vor fi interzise de la 1 ianuarie 2017 dar că „trebuie să vedem clar textul legii”.


Astăzi, deputații din comisiile reunite de Sănătate și cea Juridică se întâlnesc pentru a discuta pe seama unui proiect ce prevede o directivă europeană privind producerea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun.

Însă, acest proiect conține mai multe amendamente care au fost discutate inclusiv săptămâna trecută la Senat.

Senatorul PND Daniel Fenechiu propune trei modificări importante la această lege. Prima se referă la redefinirea spațiului public - acesta ar urma să fie definit ca orice spațiu care are pereți de jur împrejur și tavan. Asta înseamnă că va putea fuma inclusiv pe terase și balcoane.

Un alt amendament se referă la existența unor spații special amenajate pentru fumători, ceea ce ar reîntoarce legea la situația de acum câțiva ani, atunci când în restaurante și spații comerciale existau spații special amenajate pentru fumători.

De asemenea, tot el propune ca fumătorii să se poată organiza în asociații și în cluburi dedicate lor.

Tot la același proiect de lege există și două amendamente ale Aureliei Cristea, deputată PSD. Ea este considerată inițiatoarea legii antifumat.

Aurelia Cristea propune înăsprirea legii prin interzicerea fumatului în mașină atunci când se află și un minor sau o femeie însărcinată.

Rămâne de văzut ce raport va conține această comisie reunită. Raportul va merge în plenul Camerei Deputaților, care este cameră decizională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri