Sari la conținut

Legile justiţiei. USR a pregătit noi sesizări la CCR şi cere public PNL să le semneze

Uniunea Salvaţi România a identificat 35 de articole neconstituţinale doar în Legea 3003 privind statutul magistraţilor, recent modificată în Parlament, se arată într-un comunicat de presă. În acest context, formaţiunea a pregătit mai multe sesizări la Curtea Constituţioanlă, dar în acest demers USR depinde de semnăturile parlamentarilor liberali.

"Juriștii USR au pregătit sesizări foarte bine documentate pentru a contesta la Curtea Constituțională cele trei proiecte de modificare a legilor justiției. Nu am depus imediat sesizările la CCR pentru că juriștii noștri au lucrat intens să găsească toate motivele de neconstituționalitate din aceste proiecte. Coaliția PSD-ALDE-UDMR a măcelărit în Comisia specială aproape fiecare articol din legile justiției și au fost analizate sute de amendamente. Doar în proiectul de modificare a legii 303 privind Statutul magistraților juriștii USR au găsit 35 de articole neconstituționale. De asemenea, în sesizări au fost preluate observații ale asociațiilor de magistrați din România. Miza de a bloca aceste proiecte este foarte mare, dar trebuie să avem o argumentație solidă în fața judecătorilor constituționali", se arată într-un comunicat de presă al USR.

Formaţiunea mai arată că "ÎCCJ și PNL au contestat deja la Curtea Constituțională cele trei proiecte de modificare a legilor 303, 304 și 317, dar juriștii USR au găsit noi motive de neconstituționalitate, iar noile sesizări reprezintă o șansă în plus de a bloca atacul coaliției PSD-ALDE-UDMR la independența sistemului de justiție".

Cum însă numărul aleşilor USR nu este suficient pentru a merge înainte cu sesizările redactate, partidul "face un apel public la PNL, dar și la toți parlamentarii independenți pentru a semna sesizările cu privire la modificarea legilor justiției și a sprijini acest demers de apărare a independenței magistraților și a statului de drept din România. Nu există argumente pentru care parlamentarii opoziției să nu se alăture acestui demers absolut vital pentru România".