Legile justiţiei. USR a pregătit noi sesizări la CCR şi cere public PNL să le semneze

Data actualizării: Data publicării:
MOTIUNE DE CENZURA - PNL - GUVERN
Dezbaterea si votul motiunii de cenzura initiata de PNL - "Victor Ponta - demis pentru exces de Victor Ponta participa la prezentarea si votul motiunii de cenzura depuse de PNL. putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozinca!", la Parlament, in Bucuresti, vineri, 12 iunie 2015.

Uniunea Salvaţi România a identificat 35 de articole neconstituţinale doar în Legea 3003 privind statutul magistraţilor, recent modificată în Parlament, se arată într-un comunicat de presă. În acest context, formaţiunea a pregătit mai multe sesizări la Curtea Constituţioanlă, dar în acest demers USR depinde de semnăturile parlamentarilor liberali.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Juriștii USR au pregătit sesizări foarte bine documentate pentru a contesta la Curtea Constituțională cele trei proiecte de modificare a legilor justiției. Nu am depus imediat sesizările la CCR pentru că juriștii noștri au lucrat intens să găsească toate motivele de neconstituționalitate din aceste proiecte. Coaliția PSD-ALDE-UDMR a măcelărit în Comisia specială aproape fiecare articol din legile justiției și au fost analizate sute de amendamente. Doar în proiectul de modificare a legii 303 privind Statutul magistraților juriștii USR au găsit 35 de articole neconstituționale. De asemenea, în sesizări au fost preluate observații ale asociațiilor de magistrați din România. Miza de a bloca aceste proiecte este foarte mare, dar trebuie să avem o argumentație solidă în fața judecătorilor constituționali", se arată într-un comunicat de presă al USR.

Formaţiunea mai arată că "ÎCCJ și PNL au contestat deja la Curtea Constituțională cele trei proiecte de modificare a legilor 303, 304 și 317, dar juriștii USR au găsit noi motive de neconstituționalitate, iar noile sesizări reprezintă o șansă în plus de a bloca atacul coaliției PSD-ALDE-UDMR la independența sistemului de justiție".

Cum însă numărul aleşilor USR nu este suficient pentru a merge înainte cu sesizările redactate, partidul "face un apel public la PNL, dar și la toți parlamentarii independenți pentru a semna sesizările cu privire la modificarea legilor justiției și a sprijini acest demers de apărare a independenței magistraților și a statului de drept din România. Nu există argumente pentru care parlamentarii opoziției să nu se alăture acestui demers absolut vital pentru România".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri