Sari la conținut

Liviu Dragnea, despre mutarea ambasadei române la Ierusalim: „Nu mi se par foarte complicate lucrurile”

Președintele PSD Liviu Dragnea și-a reafirmat sprijinul pentru mutarea ambasadei române din Israel de la Tel Aviv în Ierusalim. După ce săptămânile trecute președintele SUA Donald Trump a decis să recunoască oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului, șeful Camerei Deputaților a declarat că și România ar trebui să ia în calcul decizia de a muta ambasada, în condițiile în care Ierusalimul ar fi recunoscut oficial, la nivel mondial, drept capitală a Israelului.

171012_PSD_08_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose dragnea

Foto: INQUAM_Octav Ganea

„Nu mi se par foarte complicate lucrurile. Sigur, le putem complica foarte mult. Israelul este un stat suveran şi are aceleaşi drepturi pe care le avem şi noi. În Israel ambasadele sunt în Tel Aviv, ambasadorii şi personalul, instituţiile centrale ale statului israelian sunt în Ierusalim. În fiecare dimineaţă ambasadorii şi o parte a personalului vin la Ierusalim, seara se duc înapoi. Dacă Israelul îşi va muta capitala în mod oficial la Ierusalim, noi o să stăm cu ambasada la Tel Aviv? Să zicem că noi mutăm capitala la Braşov. Ambasadele rămân la Bucureşti?", a afirmat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Liderul PSD a mai declarat că a avut deja o discuție pe acest subiect atât cu Călin Popescu Tăriceanu, cât și cu ministrul de Externe Teodor Meleșcanu. De altfel, Tăriceanu a declarat săptămâna trecută că susține inițiativa colegului său de coaliție: „Eu cred că trebuie făcută o analiză la Ministerului de Externe dar sigur că aceasta nu este numai o analiză a tehnicienilor, pentru că cuprinde o componentă politică importnată. E un subiect pe care îl vom discuta și în coaliție”, a spus preşedintele Senatului.