Marcel Ciolacu: În sfârșit și România este un stâlp pentru Germania, dar și Germania este un stâlp pentru România

Data actualizării: Data publicării:
CIOLACU SI SCHOLZ
Marcel Ciolacu a ajus la Berlin și a fost primit de Olaf Scholz. Foto: Facebook Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Germania este un stâlp pentru România, aşa cum România este un stâlp pentru Germania şi că Germania este partenerul principal al României în mai multe domenii de activitate, precum apărare sau economie. Declarațiile oficialului au fost făcute în contextul vizitei de lucru pe care acesta o efectuează în Germania.

”Germania este partenerul principal al României şi nu de o zi-două, este de foarte mult timp partenerul principal şi cred că ridicarea la o dimensiune strategică a relaţiei dintre România şi Germania, mai ales în contextul unei crize de securitate, se impunea în acest moment. Sunt foarte multe proiecte şi pe zona de apărare, ca şi pe zona economică, de împărţire a resurselor şi a independenţei faţă de resursele din Rusia, care ne leagă foarte mult. Germania este totuşi motorul economic al Europei şi este corect să îi dai Cezarului ce este al Cezarului. A fost o vizită şi o discuţie foarte aplicată cu cancelarul Olaf Scholz”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3, marţi seară.

Întrebat ce avem de câştigat în urma Parteneriatului Strategic, Ciolacu a explicat că intrăm într-o altă dimensiune a relaţiilor cu această ţară.

”În sfârşit şi România este un stâlp pentru Germania, dar şi Germania este un stâlp pentru România. Intrăm într-o altă dimensiune a relaţiilor - şi politice şi economice şi strategice - în interiorul NATO, pentru prima oară, în ultimii 32 de ani. I-am şi mulţumit public cancelarului Olaf Scholz pentru acest anunţ. În Germania nu se numeşte parteneriat strategic, este o linie de acţiune strategică şi din acest moment vom avea echipe comune care vor creiona acest parteneriat strategic”, a precizat Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit marţi după-amiază de cancelarul Olaf Scholz, la sediul Cancelariei Federale din Berlin. Este a doua vizită externă a lui Ciolacu de la preluarea funcției, după cea în Republica Moldova. Cei doi oficiali au discutat despre prezența a 4.000 de militari în România, în contextul invaziei ruse în Ucraina, și despre aderarea României la Schengen.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri