Mihai Chirica, despre bugetele primăriilor: E ruşinos să spui că omul acela care e în puşcărie acum e singurul vinovat

Data actualizării: Data publicării:
mihai chirica fb
Foto: Facebook/Mihai Chirica

Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 al Capitalei, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, au vorbit luni, la Digi24, pe tema bugetelor alocate primăriilor. În timp ce primarul bucureștean încerca să dea vina pe Liviu Dragnea pentru această problemă a banilor cu care se confruntă primarii, edilul ieșean a spus că e ruşinos că acum se aruncă vina pe fostul lider PSD pentru tot. 

Robert Negoiță: Lucrurile stau foarte rău, din nefericire, și o spun cu mult regret, stau foarte rău în toată țara. Felul în care bugetele locale au fost măcelarite este inacceptabil. Niciun guvern nu și-a permis să facă ce s-a întâmplat acum. Din cauza lipsei de predictibilitate avem finanțare din ce în ce mai scumpă.

Administrația publică e foarte îngrășată, cu oameni care nu au ce căuta acolo, mulți angajați cu salarii mari care aduc costuri pe buget. Îi incurajez să se uite la ce am făcut noi la sectorul 3. Anul trecut am disponibilizat peste 200 de angajați, anul acesta peste 50. Cred că poate să se reducă aparatul de stat cu 50%.

Ne-am dat seama că am fost minţiţi şi ni s-au furat banii pe trei luni ale anului. Cel care a condus România până acum două săptămâni, din punctul meu de vedere, el este de vină. Da, el, domnul Dragnea, care îşi posta pe Facebook a win-win situation, iar apoi ne-au furat banii pe primele trei luni. El şi cu cei care l-au ajutat. Evident că am discutat, chiar dacă nu l-am crezut pe cuvânt, chiar dacă l-am considerat, în timpul în care l-am cunoscut mai bine, un ticălos şi un mincinos.

L-am invitat la AMR, unde ne-a spus că nu e treaba dânsului. Spunea că nu dânsul face bugetul, asta după ce posta poze pe Facebook: Lucrăm la buget; cu miniștrii de finanțe și tovarăși de-ai dânsului. Știm cu toții că domnul Dragnea este o persoană care minte cu o lejeritate ieșită din comun, dar nu asta e tema noastră de discuție. Dânsul s-a dus în treaba dânsului, să fie sănătos. Nu putem permite ca primăriile să se duca în colaps. Toți primarii, toate comunitățile locale au probleme reale.

Citește și Firea: Guvernul României, condus de facto de Dragnea, este vinovat pentru situația de la Primăria Capitalei

Robert Negoiță: Părerea mea este că nu-i singur vinovat. Domnul Dragnea a fost susținut de niște indivizi și împreună au făcut aceste nenorociri. (...) Noi am rămas fără bani de salarii, nu avem bani de burse, suntem într-o situație foarte dificilă. Sunt primar de șapte ani, niciodată nu am fost într-o astfel de situație.

Mihai Chirica: E o situație predictibilă de la cele două legi ale bugetului de stat din ultimii doi ani, modificarea codurilor fiscale și mai departe cu deprecierea nivelurilor de încasare care trebuiau să ajungă la bugetele locale. (...) Liviu Dragnea nu era singur acolo, a avut consultanți și miniștri, a avut prognoză și statistică şi trebuia avertizat la timp că nu este bine. E nevoie de reformă în aparatul administrativ central pentru ca România să-și revină pe o linie de plutire rezonabilă. Mă refer la Viorica Dăncilă și la miniștrii care, din punctul meu de vedere, e ruşinos să ieşi acum, când omul ăla e în pușcărie, și să spui că e din cauza lui. Să fim rezonabili! Sunt la fel de vinovați de starea în care se află România alături de liderul suprem, pe care l-au acceptat sau, mai bine zis, l-au creat.

Robert Negoiță: Aş vrea să clarific un lucru şi anume că nu m-am numărat printre susţinătorii lui domnului Dragnea de mulţi ani. Ba, dimpotrivă, sunt contestatarul modului ticălos în care a condus. Am spus și eu, nu este singurul vinovat. Cei care au ales să meargă împreună în acest mod ticălos de a conduce România sunt de vină. Guvernul ar trebui să îşi respecte angajamentele. Se zice că speranţa moare ultima, dar dacă spuneam mai devreme de faptul că Dragnea nu le-a făcut singur, ci a fost o gaşcă mai mare. Dânsul a plecat, gaşca a rămas. Speranţe foarte mari nu am, dar cred că datoria noastră este să ne facem treaba, adică să facem tot posibilul să reparăm dezastrul. Reducerea de la 16 la 10% nu a fost o relaxare fiscală. Din diferenţa de la 16% la 10% cetăţeanul nu a avut nimic de câştigat. Diferenţa, banii au fost luaţi de la administraţia locală şi au dus-o la administraţia centrală, acolo unde banii sunt cheltuiţi netransparent şi lipsiţi de performanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri