Ministru din guvernul lui Viktor Orban: „Maghiarii trebuie să-şi unească forţele pentru a ajuta la consolidarea UDMR”

Data publicării:
Janos Lazar politician maghair
Janos Lazar este ministru în guvernul lui Viktor Orban. Foto: Profimedia

Ministrul ungar al construcţiilor şi transporturilor, Janos Lazar, consideră că este foarte important ca UDMR să aibă rezultate bune la alegerile europene, locale şi parlamentare din acest an şi, dacă va fi cazul, să poată participa din nou la guvernarea de la Bucureşti. El a declarat într-un interviu, privitor la partidul AUR, că „duşmanul UDMR este duşmanul Fidesz”.

„Budapesta nu se amestecă în modul în care maghiarii din Transilvania îşi stabilesc propriul viitor, chestiunea ţine de maghiarii care trăiesc acolo, ci îşi oferă doar ajutorul. Maghiarii trebuie să îşi dea seama că noi nu putem vota în locul lor. Nu pot să o facă nici politicienii UDMR, fiecare dispune de un vot, aşadar toţi cei care vor să îşi apere interesele naţionale trebuie să se prezinte la vot şi să-şi facă alegerea”, a declarat ministrul ungar într-un interviu acordat portalului Maszol.ro, potrivit News.ro.

El a declarat că ştie din experienţă că se poate conta pe luciditatea UDMR, pe capacitatea sa de negociere, pe priceperea şi înţelepciunea politicienilor săi, uniunea – şi în special preşedintele Hunor Kelemen – este respectată şi de elita politică românească.

„În ultimii 15 ani, maghiarii din Transilvania au produs o nouă generaţie de lideri politici care au autoritate şi prestigiu, inclusiv liderii locali, primarii, deputaţii, senatorii, membrii guvernului, o generaţie care are locul, rolul şi importanţa ei în politica românească”, a subliniat Janos Lazar.

El a precizat că, deşi nu mai fac parte din aceeaşi familie de partide, Fidesz caută să aibă relaţii echilibrate cu UDMR, bazate pe respect şi apreciere reciprocă, şi se fereşte să se amestece în treburile UDMR sau în politica maghiară din Transilvania.

„Duşmanul UDMR este duşmanul Fidesz”

Maszol l-a întrebat pe Janos Lazar şi despre speculaţiile potrivit cărora s-ar putea forma un fel de cooperare între Fidesz şi formaţiunea naţionalistă românească AUR, în cadrul taberei conservatoare europene. Ministrul a spus: „Este o greşeală gravă să se presupună că premierul Ungariei ar putea fi ocolit în spaţiul politic conservator”.

„În spaţiul conservator european, Viktor Orban este o figură politică de neocolit, pe de o parte pentru că este cel mai longeviv politician care reuşeşte să câştige încrederea alegătorilor, care are cea mai mare experienţă, pregătire şi autoritate în această tabără, pe de altă parte el reprezintă în mod atât de simbolic şi cu atâta fermitate valorile precum respingerea migraţiei, sprijinirea familiilor sau autodeterminarea şi suveranitatea naţională, încât nu poate fi pus între paranteze. Prin urmare, intriga perfidă potrivit căreia Viktor Orban poate fi ocolit sau fentat în spaţiul politic conservator, fie în Europa, fie din Europa Centrală, este, după mine, o greşeală gravă”, a spus el.

De altfel, Janos Lazar a declarat: „Cine este duşmanul maghiarilor este duşmanul Ungariei, iar duşmanul UDMR este duşmanul Fidesz”. În această privinţă, el consideră pertinent ceea ce a afirmat deja Hunor Kelemen, şi anume că AUR este un pericol pentru maghiari.

„Maghiarii trebuie să-şi unească forţele pentru a încerca să împiedice, cu mijloacele de care dispun, înaintarea unui partid antimaghiar, de exemplu ajutând la consolidarea UDMR”, a subliniat politicianul Fidesz.

„Europa de Vest avansează pe calea integrării auto-abandonului”

El a subliniat că interesul comun al Ungariei şi al României este să îmbunătăţească interconectarea infrastructurii de transport şi să desfiinţeze graniţa Schengen, prin urmare, unul dintre obiectivele majore ale preşedinţiei ungare a UE este eliminarea tuturor obstacolelor din calea aderării României la Schengen. El a precizat: nu consideră corect modul în care Bruxelles-ul şi Uniunea Europeană au tratat România.

„În privinţa spaţiului Schengen, ei abuzează de puterea lor şi confruntă România cu tot felul de dificultăţi, în timp ce altora, ca de exemplu Ucrainei, li se rezervă un traseu ocolitor. Migranţii sunt liberi să vină în Uniunea Europeană, cerealele ucrainene pot intra liber în Uniunea Europeană, în timp ce România rămâne supusă condiţionalităţii Schengen în privinţa trecerii pe cale terestră”, a mai arătat ministrul.

„Nu spunem că UE este o idee proastă în sine, nimeni nu vrea să părăsească UE, noi vrem să îi dăm un alt conţinut. Avem în vedere o alianţă puternică a statelor naţionale şi nu renunţarea la drepturile statelor naţionale la autodeterminare. Europa de Vest avansează cu o viteză atât de radicală pe calea integrării auto-abandonului, încât noi, naţiunile din Europa Centrală, indiferent de ceea ce gândim unii despre alţii, nu îi putem fi partenere, pentru că în acest proces noi înşine vom fi victimele, noi vom fi puşi pe masă la micul dejun”, a subliniat Janos Lazar în interviul video publicat pe portalul transilvănean.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri